Ljubljana ograničila kretanje automobila u centru

Ljubljana je ograničila pristup privatnim vozilima i promovisala pješačke zone, a to pomaže da se smanji zagađenje vazduha i podigne sveobuhvatni kvalitet urbane sredine, rekao je za Demostat savjetnik direktora Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije Klemen Gostič.

Grad je, kako ističe, zaista preduzeo različite korake da se uhvati ukoštac sa ekološkim izazovima i zagađenjem.

„Iako su i dalje potrebna poboljšanja, možemo slobodno da kažemo da se sa većinom problema uspješno borimo primjenom odgovarajućih mjera“, objasnio je Gostič.

On je naveo i da je grad investicijama i unapređenjem infrastrukture javnog transporta ohrabrio građane da koriste automobile, bicikle i druge održive načine transporta.

Višenamjenska (objedinjena) karta pod nazivom Urbana u ogromnoj mjeri je unaprijedila to korišćenje, a polako se širi i flota zelenih autobusa, precizira Gostič.

Sagovornik Demostata ukazuje i na važnost podizanja svijesti i obrazovanja građana o zaštiti životne sredine, ne samo tokom Evropske sedmice mobilnosti, već i generalno sprovodi se niz kampanja podizanja svijesti i obrazovnih programa, kako bi se građani informisali o značaju održivih praksi i smanjenju zagađenja.

Foto: elements envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA