Dačić: Rezolucija o Srebrenici pritisak na Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Predlog Rezolucije o Srebrenici „nepromišljeni gest“ sa ciljem vršenja pritiska na Srbiju, da zemlje kosponzori te rezolucije sigurno neće odustati, kao i da glasanje sigurno neće biti 2. maja već, kako je rekao „vidjeće se kada“.

Gostujići na TV Prva, on je rekao da „kreatori rezolucije“ nisu očekivali da će Srbija tako snažno da se suprotstavi.

„Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umjesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN, da nema koncenzusa u BIH i u zemljama regiona“, rekao je Dačić.

„Ne samo da nije bilo koncenzusa u svijetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavijestio Srbiju da se (predlog rezolcije) sprema i to je razlog što je naišao za takav prijem kod nekih članica UN“, naveo je on.

U razgovoru sa predstavnicima UN autori su vidjeli da nema velikog broja entuzijasta, to se vidi i po manjem broju kosponzora, dok je Malavi čak i povukao kosponzorstvo, kazao je Dačić.

„Čuo sam se telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova, i jedan dio je protiv, a jedan uzdržan“, izjavio je Dačić.

On je dodao da, ako žele da stave na glasanje, rezultat će biti daleko od onoga što žele, kao i da to nema veze sa pomirenjem, već će samo produbiti podjele.

Dačić je rekao da je Rusija zahtijevala hitnu sednicu Savjeta bezbjednosti UN o BiH, da je zakazana za 30. april i da će se na njoj onlajn obratiti srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dačić je podsjetio da će sredinom maja biti redovna sjednica Savjeta bezbjednosti o BIH i da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će tamo tada ići da predstavlja Srbiju.

Rezolucija zavisi od procjene autora kada će biti podnijeta, još uvijek nije u proceduri, idu revizije, do sjutra je rok na amandmane i tek onda ide dalje, kazao je Dačić.

Uspjeh je što smo uspjeli da se „o tome porazmisli“, zaključio je Dačić.

Foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA