Banja Luka učeniku generacije poklonila teglu krastavaca

Nagrade za učenike generacije mogu biti različite, ali neki uobičajeni oblici priznanja uključuju povelju ili diplomu koja potvrđuje njegov status kao učenika generacije i često prigodne poklone kao što su knjige, elektronski uređaji, sportska oprema… Međutim, u Banja Luci to nije bio slučaj.

Naime, grad Banja Luka svom učeniku generacije iz jedne od gradskih osnovnih škola dodijelio je poklon paket koji sadrži teglu krastavaca, promotivni materijal u obliku kape i rokovnika telekomunikacione kompanije, te ulaznicu za gradski bazen Akvanu (koja je pod stečajem).

Aktivistkinja i novinarka iz Banja Luke, Melani Isović razgovarala je sa roditeljima djeteta koji su samo kratko komentarisali: “Kisjeli krastavci na ljeto, mogli staviti neki USB koji bi bio bar od neke koristi”.

Isović ističe kako je ovakvo ponižavanje uspjeha učenika generacije upravo pokazatelj nakaradnosti obrazovnog sistema i ubijanje volje u djetetu da nastavi sa ostvarivanjem izvrsnih rezultata u obrazovanju.

“Nadam se da će ovo pametno dijete poštovati neki drugi ljudi u dalekim zemljama svijeta. I izvinjavam ti se u ime svih nas. Ko nas je kleo nije dangubio”, napisala je Melani Isović, no ubrzo je uklonila objavu sa svog Facebook profila jer se počelo dijeliti ime škole čime je privatnost djeteta bila narušena.

O poklonu se oglasila i savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić Banjac.

“Evo ne znam, mene su učili da se poklonu u zube ne gleda. Vidim da se neki smiju onom što su dobili najbolji đaci (i još neke kategorije, na primjer djeca iz porodice 4+) povodom uspješnog završetka školske godine.

Shvatam da uvijek može i mora više i bolje. I da djecu trebamo zadržati ovdje i da su neke stvari često neuporedive i da je veliki jaz između zasluga i nagrada, ali:

Ako postoji namjera da se istakne da je važno biti dobar đak, ako je prvi potez bio da svi dobiju besplatne udžbenike, ako se stalno traga na koji način se može olakšati život ili učiniti znak pažnje, ne znam čemu ismijavanje sezonskoj karti Akvane?

To je gradsko preduzeće i najlakši je način da se dijete nagradi i da se promoviše i ta ista Akvana. Vitaminki hvala, nisam znala detalje, vidjeh tegle na slici. Ja jedem Vitaminkine proizvode, moja djeca takođe i mislim da su veoma kvalitetni. I da nisu, poklon je, znak pažnje i dobra namjera.

I nadam se da će narednih godina biti sve više mogućnosti da pomognemo đacima, da im olakšamo život i školovanje, da ih motivišemo i nagradimo, a ne da ih učimo da su neki pokloni jadni i smiješni.”

izvor:klix.ba

foto:twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA