Živković: Učešće na izborima odgovor na potpunu nezainteresovanost donosioca odluka da se bave problemima podstanara

Udruženje podstanara Crne Gore nakon dvogodišnje borbe za prava te kategorije kroz NVO sektor, odlučilo se za drugačiji pristup. Naime, na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun nastupiće kao politička partija „Pokret podstanara Crne Gore – pravo na dostojanstven život“.

To je za portal Dnevno.me najavio predsjednik Uduženja Dragan Živković, koji ne sumnja da će ostvariti značajan uspjeh u nastupajućem političkom nadmetanju za mjesta u najvišem zakonodavnom domu.

Živković, takođe, vjeruje da će nakon prelaska iz NVO u segment politike ta organizacija moći efikasnije da se izbori za bolji položaj podstanara, te da će pitanja od krucijalnog značaja uspjeti da uvrsti i u okvire zakona.

„Pravo da vam kažem mi koji smo bili najaktivniji imali smo i pritisak od članstva da bi najbolji način borbe za prava podstanara bio da imamo predstavnike u Parlamentu, koji bi inicirali izmjene zakona i svega što bi konačno dovelo do toga da se ovo ozbiljno pitanje riješi zakonskim putem, kako jedino i može“, kaže za naš portal Živković.

Pojašnjava da će se kroz političko djelovanje definitivno zalagati da Ustav Crne Gore dobije odredbu – pravo na stanovanje.

„To znači da svako dijete koje bi se rodilo može da računa da neće biti podstanar već će, kao što je i nekad bilo, imati obezbijeđeno mjesto stanovanja. Da to ne bude agonija kakvu, što se tiče podstanara, evo imamo 30 godina – a pogotovo u zadnje vrijeme koje je možda i ponajbolje pokazalo koliko je to bilo sve zapušteno i nehumano“, pojašnjava Živković.

Smatra da bi upravo jednom takvom odredbom podstakli državu da sprovodi aktivnosti predviđene Zakonom o socijalnom stanovanju koji je sada, prema njegovim riječima, „uzaludno potrošeni papir“.

„To niti je funkcionisalo niti je iko želio da funkcioniše. Dosta je sumnjivih motiva zašto se uopšte i izbjegavalo da se postupa o tom Zakonu“, dodaje naš sagovornik.

„Odgovor na potpunu nezainteresovanost donosioca odluka“

Upitan da li je izlazak na izbore politički odgovor donosiocima odluka, kaže:

„Apsolutno! Ovo jedino može biti odgovor na potpunu nezainteresovanost donosioca odluka da se bave možda i najvećim problemom u Crnoj Gori. Ako kod nas imate 100.000 građana sa podstanarskim statusom bez ikakve zaštite, ikakvih prava… to je ozbiljan problem koji ne može da se smanjuje. Samo može da raste, jer svaka podstanarska porodica generiše nove podstanare“, poručuje sagovornik portala Dnevno pojašnjavajući da kroz NVO djelovanje neka pitanja nije moguće riješiti.

„Dobijate pohvale i tapšanje po ramenu ali stvarnih pomaka nije bilo. Imali smo tad skupštinski Odbor koji je raspravljao o tome. Iznijeli smo tu temu i tu je sve stalo“, dodaje Živković.

Ne sumnja u podršku birača

Što se tiče podrške birača na predstojećim izborima, nema ni najmanju dilemu da će ona uslijediti kako u vidu potpisa podrške, tako i u vidu glasova.

„Vjerujete da uopšte nemamo dilemu da ćemo, ne samo ostvariti cenzus, već i mnogo više od toga. To nam govore i podaci iz svih opština, pogotovo sa juga gdje bi možda bili i najjači jer je tamo, nažalost, i najjači problem. Nemamo sumnje da bismo otvarili rezultat koji bi pomogao da se aktivnije borimo za ono za šta se država ne bori“, iskren je Živković.

Narednih dana o imenima na listi

Što se tiče nosioca i imena koja će se naći na listi, Živković kaže da trenutno rade na tome, te da će se tek „predstaviti na pravi način“.

Upitan da li je moguće da on kao predsjednik Udruženja bude i nosilac liste, kaže:

„Vrlo moguće, ali može i neko drugi. Bitno je da to neko baš zastupa iz srca i duše i da je spreman na jaku borbu.“

Poručuje i da nijesu samo podstanari kategorija društva koja bih ih podržala.

„Svi ti podstanari imaju braću, sestre koji srećom nijesu podstanari… Imate i bivše podstanare koji znaju kakva je to agonija. Neko će imati saosjećanja da da glas za naš pokret samo iz jednog razloga – borba protiv nepravde“, zaključuje Živković za Dnevno.

Izvor: Dnevno

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA