Živković: Vjerujem da je Milatović mislio da ne treba isključivazi ni DPS

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da Crna Gora ne može obezbijediti regularno sprovođenje popisa kao najvažnijeg državnog posla.

On je na konferenciji za medije rekao da je jasan stav DPS da popis treba odložiti za vrijeme kada će biti stabilne političke okolnosti.

Istakao je da pozivaju Evropsku komisiju (EK) i Eurostat da se hitno ukljuce u proces monitoringa popisa.

Živković je poručio da da ni u tehničkom smislu nijesu obezbijeđeni uslovi za održavanje popisa.

Poručio je da DPS zastupa stav da popis treba održati ali iz adekvatnu pripremu i adekvatan monitoring.

Skupština Crne Gore je 12. decembra 2022. godine donijela Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova za ovu godinu, uprkos evropskim standardima da se on ne održava u izbornoj godini (u 2023. su bili predsjednički i parlamentrani izbori).

Vlada u tehničkom mandatu će, na osnovu Uredbe koju je donijela početkom godine na osnovu Zakona o popisu, organizovati izjašnjavanje od 1. do 15. novembra. Prema budžetu za ovu godinu, on će koštati 4,7 miliona eura.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je kazao da mu je neprihvatljivo da bilo koji politički subjekt bude prije vremena isključen iz Vlade, ako je dobio povjerenje građana.

“Saglasan smo sa ocjenom predsjednika države da će budući konstituenti vlasti biti usmjereni na reformske i evroatlanske prioritete. Kada je predsjednik države izjavio da bi za njega principijelno bilo neprihvatljivo da bilo ko ko je dobio povjrenje građana na izborima bude isključen iz vršenja vlasti, onda vjerujem da je mislio i na DPS, da ne bi trebalo da bude isključena iz procesa formiranja vlasti jer smo ostvarili izborni rezultat od jedne četvrtine biračkog tijela”, kazao je Živković.

DPS je, ističe on, zaslužan za brojne istorijske rezultate.

“Takvi rezultati predstavljaju temelje današnje i buduće državne politike Crne Gore. Mi smo kao partija sposobni i spremni da ponesemo teret društveno političke odgovornosti za odbranu vrijednosti upravo ove politike. Kao partija smo spremni da radimo na napredak crnogorskog društva. To smo pokazali bilo da smo vlast ili opozicija. Sproveli smo unutarpartijske reforme, dodatno osvježili našu bazu, podmladili je i učinili snažnom DPS i pripremili je za buduće političke izazove. Svi oni kojima je priopritet evropska Crna Gora, koji žele da rade na boljem standardu građana Crne Gore, na ekonomski održivim rješenjima, na očuvanju multinacionalnog sklada, kao i oni kojima je cilj pravna država sa jakim institucijama u nama će imati uvijek podršku i partnera”, poručio je Živković.

foto:CDM/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA