Živković: Bez DPS-a nema stabilne i evropske vlade

Lider koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem zaključio da niko nije došao s potrebnim nivoom podrške da bi dobio mandat.

„Obavljene su konsultacije. Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji i da li sad postoji subjekt i pojedinac koji bi došao s 41 potpisom. Zaključio sam na bazi razgovora s predsjednikom da niko nije došao s potrebnim nivoom podrške da bi dobio mandat. Bez DPS-a i naše liste nema stabilne i evropske vlade. Ko želi ponovo da eksperimentiše, nije problem. Mi ćemo biti državotvorna, kritička opozicija“, rekao je Živković.

Na pitanje je li bilo razgovora između DPS-a i PES-a o formiranju vlade, odgovorio je:

„Mi moramo biti ozbiljni i odgovorni prema državnim interesima. Ne hitrimo da budemo vlast, bitni su nam naši principi i vrijednosti. Da smo dobili poziv za razgovore, tih razgovora bi bilo. Ako bude poziva, bićete o tome obaviješteni“.

Dodao je i da za sada nema podrške potrebne za formiranje vlade.

„Šta god gospodin Spajić govorio, to je na bazi njegovog utiska“, rekao je Živković.

Na pitanje da li mu je Milatović rekao da ga Spajić nije uvjerio da ima 41 potpis za formiranje vlade:

„Tako sam zaključio na osnovu razgovora s gospodinom Milatovićem, da nije zaključio da neko ima 41 potpis da bi mu povjerio mandat. Zaključio sam da će se ovi razgovori obavljati mjesec dana i da će mandat biti povjeren ili će se ići na nove izbore… On mi je rekao da nema potpise i da ga niko nije uvjerio da ima podršku četrdeset jednog poslanika“.

Danijel Živković, Jakov Milatović
foto: Boris Pejović

Prethodno Milatović je konsultacije o mandataru održao s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Milatović je prošle sedmice rekao da, iako po Ustavu ima rok od 30 dana da obavi konsultacije, očekuje da će ih završiti u narednih 15 dana.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Kad bude predložen, mandatar će imati 90 dana da oformi kabinet.

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA