Zirojević: Iniciraćemo kontrolno saslušanje Ivanovića

Klub poslanika Socijaldemokrata će inicirati kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, „povodom toga što se nije ogradio od toga što su u Banjaluci na obilježavanju neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska bili brojni predstavnici iz Crne Gore.“

Ovo je na konferencijii za medije u holu Skupštine Crne Gore najavio poslanik ove partije Nikola Zirojević.

Govoreći o tome da su na proslavi u Banjaluci bili brojni predstavnici iz Crne Gore, naveo je da je ovim činom poslata poruka kakav je stav dijela vladajuće većine po pitanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

– Naše sumnje da je ovo stav cjelokupne parlamentarne većine potvrđuje to što se ministar Ivanović od ovog nije ogradio. On je bio dužan da uputi izvinjenje ambasadoru Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori – kategoričan je Zirojević.

Ivanović je, kako dodaje, u obavezi da i članove Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i javnost informiše šta je uradio kako bi potvrdio vanjskopolitički kurs Crne Gore.

– Proslava neustavnog dana Republike Srpske je flagrantno kršenje ovih obaveza Crne Gore. Ne može se u Briselu pričati jedna priča, a ovakvim djelovanjem pokazivati potpuno drugačiju vanjsku politiku – ocijenio je Zirojević.

Pokret Evropa sad i premijer Milojko Spajić, prema njegovim riječima, i te kako mogu reagovati na ovakvo ponašanje i to su bili dužni da urade.

– Očekujemo da ce inicijativa dobiti većinu. Potrebna su nam četiri poslanika u Odboru da bi se saslušanje održalo. Uopšte ne sumnjam da će ova inicijativa dobiti podršku, makar ova četiri poslanika – naveo je Zirojević.

Foto: Đurđica Ćorić

NIKŠIĆ PROGNOZA