Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Majklom Milerom (Michael Miller), kako bi razgovarali o detaljnim koracima na ispunjenju preostalih privremenih mjerila u dijelu vladavine prava.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno ubrzati dinamiku usvajanja seta zakona i strategija koje su predmet zadatih privremenih mjerila, uz mišljenje Venecijanske i Evropske komisije, kako bi cjelokupna procedura bila završena u skladu sa definisanim rokovima i na liniji predviđenog dobijanja IBAR-a u junu. Pored toga, istaknuto je da je u ovom trenutku važna otvorenost, inkluzivnost i puna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, kako bi se kroz konstruktivan dijalog donijele adekvatne odluke i dogovorila optimalna rješenja za izazove u pogledu određenih segmenata privremenih mjerila.

U veoma otvorenoj razmjeni mišljenja, Miler je predočio da je u ovom trenutku važno zadržati postojeću dinamiku i isporučiti neophodne rezultate kako bi Crna Gora otvorila vrata za novu fazu pregovora. „Uz obostrane napore i zajedničkim snagama možemo realizovati preostale obaveze, što će Crnu Goru dovesti do istorijskog trenutka u procesu pristupanja EU“, poručio je Miler.

GP Zenović je istakao da postoji snažna volja i široki konsenzus o pitanjima koja se tiču ispunjenja preostalih obaveza sa evropske agende, te da će on sa pozicije glavnog pregovarača nastojati da podstakne sve aktere na konstruktivan dijalog, kako bi Crna Gora pokazala da je zaista predvodnica u procesu evropske integracije i da je spremna za narednu intenzivnu fazu koja podrazumijeva i privremeno zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja gdje postoji interna spremnost. „Optimista sam da će evropski put biti zajednički imenitelj svih aktera na političkoj sceni i da ćemo zajednički ubrzati evropski put Crne Gore“, naglasio je Zenović.

U konačnom, sagovornici su se saglasili da je važno da Ministarstvo evropskih poslova pripremi i podijeli sa EK detaljnu procjenu ispunjenosti završnih mjerila u preostalim poglavljima pravne tekovine, u cilju sagledavanja mogućnosti za privremeno zatvaranje onih poglavlja za koja se utvrdi da su ispunjeni kriterijumi i preporuke Komisije.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA