Zenović: Crna Gora na vrhu liste proširenja Evropske unije

Evropska unija je u novoj geopolitičkoj realnosti razumjela koliko je politika proširenja važna, a na vrhu liste za proširenje je Zapadni Balkan, odnosno Crna Gora, kao lider u evropskim integracijama, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Predrag Zenović. Zenović je, gostujući u emisiji „Diplomatska priča“, na Gradskoj televiziji, istakao da su glavni izazovi u daljem pregovaranju poglavlja 23 i 24, ali da crnogorska administracija može da iznese pregovarački proces.

Pregovarački tim radi po ubrzanoj agendi i ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 i 24, navodi Zenović.

“Ovo je najizazovnija stvar za tradicionalno društvo, koje je imalo očigledne nedostatke na polju vladavine prava, iako je to onaj segment koji ima najmanje dodirnih tačaka sa pravnom tekovinom EU, mnogo više je u ovih 32 nego u ova dva. Ali su oni prvi i osnovni izazov za Crnu Goru i proces pridruživanja”, kazao je Zenović.

Promjene u vladajućoj strukturi nijesu poželjne, tvrdi Zenović, ali, kako kaže, ne mogu direktno uticati na pregovarački proces i dinamiku rada.

“Jedna politička stabilnost je nešto što bi bilo vrlo poželjno za Crnu Goru i za sve zemlje koje imaju evropsku aspiraciju. Jedan vid institucionalne kolotečine je ideal. Svaki vid šumova i nesporazuma nije dobar za pregovarački proces“, kaže Zenović.

Komentarišući izjavu ambasadora ruske federacije, Vladislava Maslenikova, da guranje država Zapadnog Balkana u EU vodi sukobu sa Rusijom podsjeća da je Evropska unija spoljno- politički prioritet i cilj Crne Gore.

“Crna Gora pokazuje volju za članstvo, to je volja 80 odsto građana, ustavom definisana obaveza, kao jedan vid spoljno političkog orjentira i tu nema priče o uvlačenju nego o najautentičnijoj političkoj volji i građana. EU većina vidi kao projekat mira i prosperiteta, a ne kao rata i sukoba”, istakao je Zenović.

Dokle god su Vlada, predsjednik Crne Gore i svi segmenti državne uprave na jasnom evropskom tragu i poruke koje šalju su poruke sigurne evropske budućnosti Crne Gore i ubrzanih reformi, pregovarački tim je miran, poručio je Zenović.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA