„Zemlje Zapadnog Balkana moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama“

Ministar odbrane Crne Gore, Dragan Krapović, učestvovao je u Budimpešti na sastanku ministara odbrane država članica i posmatrača inicijative Odbrambena saradnja država Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+WB).

Kako je saopšteno iz tog resora, ministri odbrane su razgovarali o uticaju izmijenjene bezbjednosne situacije na region Zapadnog Balkana, kao i na Evropu u cjelini, te razmijenili informacije o učešću u programskim aktivnostima Inicijative tokom 2024. godine, kao i mišljenja u vezi evropske i evroatlantske perspektive regiona.

Uz zaključak da Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta Inicijative, potvrđena je podrška nastavku procesa integracija država regiona u evropske i evroatlantske strukture.

„Krapović je istakao značaj te podrške, posebno imajući u vidu izmijenjenu bezbjednosnu situaciju u Evropi. On je kazao da zemlje regiona moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama, te da će evropska bezbjednosna arhitektura do tada biti nekompletna. Poručio je i da će Ministarstvo odbrane Crne Gore aktivno učestvovati u projektima i aktivnostima CEDC+WB inicijative“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da od osnivanja 2010. godine, Inicijativa CEDC+WB funkcioniše kao istaknuti forum za razmjenu iskustava u domenu globalne bezbjednosti i kao platforma za razmatranje modaliteta unaprjeđivanja odbrambene saradnje na regionalnom i bilateralnom nivou. Inicijativa okuplja Austriju, Češku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Slovačku, dok Poljska ima status posmatrača, a u proširenom (CEDC+WB) sastavu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

„Na marginama sastanka Inicijative, Krapović se sastao sa ministarkom odbrane Republike Austrije, Klaudijom Taner. Konstatovana je odlična odbrambena saradnja dvije zemlje, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa. Krapović je istakao značaj podrške Oružanih snaga Republike Austrije razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, posebno u pogledu planinskog ratovanja, kao i potrage i spašavanja iz vazduha. Posebno je naglasio važnost inicijativa koje doprinose jačanju regionalnog povjerenja i saradnje“, kaže se u saopštenju.

Dodaju da je Krapović  izrazio zadovoljstvo podrškom koju Austrija pruža u pogledu formiranja Bezbjednosnog i odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, ističući značaj spremnosti ministarke odbrane Austrije da, zajedno sa svojim mađarskim kolegom, krajem maja uruči Non-paper u vezi sa ovim projektom nadležnima u Evropskoj uniji.

Krapovićdanas u glavnom gradu Mađarske učestvuje na konferenciji „Budimpeštanski bezbjednosni dijalog”.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA