ZBCG: Osuđujemo sve učestalije napade na SPC

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” najoštrije je osudila, kako navode, sve učestalije napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i paroha rožajskog oca Slobodana Radojevića.

“Ti napadi dolaze iz istih političkih kuhinja i kojima se želi poremetiti nacionalni sklad i dobri međuljudski odnosi po kojima je Rožaje poznatljivo. Posebno je zabrinjavajuće što ovi verbalni napadi polako prerastaju u politički stav pojedinih lokalnih funkcionera i formalizuju se kao politička platforma”, navodi se u reagovanju ZBCG.

Kažu i da to svakako nije put kojim treba da idu Rožaje i Crna Gora.

“Crkva i druge vjerske zajednice su u svojim pravima i slobodama odvojene od države, a na nosiocima kako državne tako i lokalne vlasti je da obezbijedi pravni i društveni ambijent za neometano funkcionisanje, kako Crkve, tako i drugih vjerskih zajednica jer po slovu Ustava i zakona svi moraju imati jednaka prava”, poručuju iz ZBCG.

Očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa mora, kako kažu u koaliciji ZBCG, ostati prioritet svima koji odgovorno vrše javne funkcije, jer su zapravo različitosti najveće bogastvo i kvalitet Crne Gore i njenih građana.

“Moramo se naučiti da uvažavamo i poštujemo jedni druge sa svim svojim vjerskim i nacionalnim posebnostima i da je to zapravo jedini ispravni put kojim treba da ide Crna Gora”, zaključuje se u reagovanju ZBCG.

Foto: ZBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA