Vuksanović o izjavama Krapovića: Patiće EU integracija Crne Gore

Biće potrebno dodatno vrijeme i napori da Crna Gora i Hrvatska dođu do nivoa odnosa koje su imale prije posljednjih dešavanja – kazao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović gostujući na Televiziji E.

Komentarišući stav ministra odbrane Dragana Krapovića, koji je kazao da nije spreman da pregovara sa Hrvatskom o vlasništvu nad brodom Jadran, ali i izjavi da dešavanja u logoru Morinj nijesu posljedica velikosrpske agresije, Vuksanović kaže da to unosi nemir i rađa kolebljivost na evropskom putu Crne Gore.

– Žao mi je ako ne dođe do dogovora, ja to želim. Ako se to ne desi – patiće naša evropska integracija, jer na tom putu  morate imati saveznike – istakao je Vuksanović emisiji „Na kraju dana“.

Vuksanović ističe i da ga je iznenadio stav Krapovića u vezi sa logorom Morinj.

– Ploča u logoru Morinj je posebno problematična. Jadranom i tom temom pokušava se skrenuti pažnja javnosti da bi se fokus izmakao što dalje od Morinja – ocijenio je Vuksanović, dodajući da su napokon vidjeli šta je politički sadržaj koji Krapović zastupa.

Siguran je da je trenutna situacija funkcionalna za homogenizaciju određenih političkih grupa na unutrašnjoj političkoj sceni Crne Gore.

– Vidi se jedna vrsta nekonzistentnosti kad je riječ o drugim zemljama. Krapović kaže da brani dostojanstvo i nema pregovora oko broda Jadran. Žao mi je što nije iskoristio brojne prilike da odbrani to dostojanstvo kad su bili očigledni napadi političara iz Republike Srbije. Nije nastupao kako sada nastupa – naglasio je Vuksanović.

Jasno je, prema njegovim riječima, da trenutna situacija ima dalje posljedice te da su narušeni odnosi koji su se gradili.

– Izgleda da nam je ovdje potrebno samo da imamo jedan prozor ka svijetu ili ako hoćete preciznije, u ovom slučaju, ka polusvijetu. Hrhvatska građanska inicijativa će i dalje zastupati svoju političku sadržinu i nećemo odustati”, poručuje Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje da li se čuo sa ministrom Krapovićem ili premijerom Milojkom Spajićem odgovara odrično.

– Nijesam se povodom ovakve situacije čuo sa Spajićem. Nijesam ja taj koji treba ovo da inicira. Dok se ne ogradi premijer Spajić, ovo je stav Vlade Crne Gore – rekao je Vuksanović.

Dodaje i da u partiji na čijem je čelu prave razliku u ovoj vlasti koja, kako je kazao, ima svoj pluralitet, te da ne doživljavaju sve jednako. Jasno je, dodaje, da je odluka da HGI ne bude dio ove vlasti – ispravna.

Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA