Vuković: Za mene bi bio poraz da dojučerašnje saborce vidim u rekonstruisanoj Vladi

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković poručio je kako je iza te partije uspješna kampanja uoči unutarstranačkih pitanja, ali i da slijedi druga.

Istakao je kako je protekla kampanja uoči unutarpartijskih izbora u DPS-u predstavljala povratak dobrim praksama, kada se glavnina posla dešavala na terenu, kroz direktan kontakt sa članstvom.

„Polovinom februara krećemo dalje, sa sličnom kampanjom, uoči izbora rukovodstva opštinskih odbora. Krenućemo od juga, ideja je da pričamo sa svim članovima DPS-a“, poručio je on za Antenu M.

„Zamjerano nam je na tome da se previše bavimo identitetskim pitanjima“

Kazao je da im dio međunarodne zajednice – zamjera na tome da se previše bave identitetskim pitanjima – iako on ističe da tu ima mnogo pitanja koja se tiču građanskih i civilizacijskih vrijednosti.

„Ima onih koji misle da se DPS time previše bavio. Ne mislim da smo izostali iz bilo koje priče o identitetskim pitanjima. Čujem puno mišljenja koja govore da bi DPS trebalo da bude borbeniji, ali mislim da smo u ove tri godine pokazali da smo spremni da branimo ta pitanja, a na tim pitanjima su pale i dvije prošle Vlade. Nijesam saglasan sa kritikom da se nijesmo borili za ta pitanja“, konstatovao je on.

„Kako da nas u EU uvedu oni koji mrze zapadne vrijednosti?“

Crnu Goru, ističe, vlast sada navodno želi uvesti u Evropsku uniju sa ljudima – koji faktički mrze ideje multikulturalizma, zapadnih vrijednosti.

„I sad je pitanje koju će funkciju u toj evropskoj Vladi dobiti Milan Knežević, koji je danas još veći rusofil nego 2016“, istakao je Vuković.

Vjeruje kako postoje „neki ljudi na nekim pozicijama koji ne bi dozvolili da Crna Gora uđe u EU“.

„To članstvo bilo bi pečat na ono što smo započeli 2006. To će biti najveći poraz ve likosrpske politike . I mislim da to neki od njih neće htjeti da dozvole, u prvom redu predsjednik Skupštine. Po svaku cijenu će probati to da spriječe“, navodi on .

„Isto kao kod Mandića, nemam dilemu ni povodom Bečića“
Crna Gora u EU, smatra on, znači poraz politike Aleksandra Vučića.

„I zato se to članstvo ne smije dozvoliti, i zato su tu pojedini ljudi, poput predsjednika Skupštine. Pribojavam se da je to moguće i za predsjednika države. Isto kao što nemam dilemu da je Dritan Abazović bio tu zbog toga, da je Aleksa Bečić tu zbog toga. Oko Milojka Spajića je formiran jedan ‘sanitarni kordon’ kako bi se to spriječilo po svaku cijenu“, ocijenio je on.

Smatra da će unutar većine relativno skoro doći do ‘sudara’ dvije vizije.

„Za mene bi bio poraz da dojučerašnje saborce vidim u rekonstruisanoj Vladi“

Govoreći o rekonstruciji Vlade, kaže da bi za njega bio poraz da sjutra vidi dojučerašnje saborce DPS-a, u istom timu sa ljudima koji su sad na vlasti.

„Vrlo smo ponosni na to što nas nema u toj priči. I nikad nas ne može biti u toj priči. Jer, to je priča o trgovini državnim i nacionalnim interesima. Žao mi je, ali to mislim o spremnosti bilo koga sa ove strane da bude dio tima u kojem će biti lider DNP-a ili neko sličan“.

foto:PG Biro

NIKŠIĆ PROGNOZA