Vuković: Odbor za evropske integracije usvojio ambiciozan plan rada za 2024.

Na danas održanoj sjednici, Odbor za evropske integracije Skupštine Crne Gore usvojio je ambiciozan plan rada za 2024. godinu, saopštio je predsjednik  tog Odbora Ivan Vuković.

“Namjera nam je da, kroz nadzornu funkciju, međunarodnu aktivnost i javnu diplomatiju, snažno doprinesemo procesu pregovora naše države s EU”, napisao je Vuković u objavi na mreži X.

Iz  odbora su naveli da na danas održanoj sjednici, članovi su razgovarali o aktivnostima planiranim za tekuću godinu.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da Vuković je predstavio koncept Plana rada Odbora za 2024. godinu, koji se zasniva na sprovođenju kontrolne uloge Odbora i praćenju procesa pregovora, međunarodnim aktivnostima i promociji evropskih integracija i približavanju EU građanima.

“Nadzornu ulogu Odbor će, između ostalog, ostvariti kroz razmatranje redovnih izvještaja Vlade i institucija EU o procesu pristupanja, kao i organizovanje tematskih sjednica sa fokusom na analizu ispunjavanja obaveza Crne Gore po klasterima.  Takođe, planirane aktivnosti u okviru parlamentarne diplomatije imaju za cilj da obezbijede potrebnu podršku država članica, ali i svih aspiranata za članstvo u EU, kao i da omoguće razmjenu dobrih praksi za brže i efikasnije okončanje pregovaračkog procesa”, stoji u saopštenju.

Ukazujući na značaj inkluzivnosti procesa i sveobuhvatnog dostizanja evropskih standarda, Odbor će i tokom 2024. godine nastaviti sa organizovanjem javnih tribina sa studentima i predstavnicima lokalnih samouprava, u cilju promocije i približavanja EU građanima.

Članovi Odbora, kako je navedeno, otvorili su pitanje unapređenja uloge Odbora u XXVIII sazivu Skupštine Crne Gore i najavili održavanje radnog sastanka tim povodom.

Iskazavši spremnost da daju doprinos realizaciji predviđenih aktivnosti, glasovima svih prisutnih, članovi Odbora usvojili su Plan rada, uz ocijenu da je “sadržajan i ambiciozan”.

 

Foto: Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA