Vujović: Ulazak DF-a u vlast znači zaokret od evroatlanskog kursa zemlje

Prema nacrtu platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove, 44. Vlade, Evropa sad dobiće najviše resora i imaće većinu. Takva saznanja objavio je danas Portal RTCG, kado dio sporazuma čiju su autentičnost, kako kažu, potvrdili izvori iz Pokreta Evropa sad. Dok sporazum koji je procurio u javnost ne bude potpisan, neće biti sigurno ko će biti dio buduće Vlade, kaže za Gradsku TV Zlatko Vujović, izvršni direktor CeMI-ja i profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Poručuje da ulazak DF-a u vlast znači zaokret od evroatlanskog kursa zemlje i vraćanje u devedesete trčećim korakom.

Prema predloženom sporazumu, Vlada bi trebalo da ima 18 resora i četiri potpredsjednika. Deset resora pripalo bi Pokretu Evropa sad, pored ostalog finansije, vanjski i evropski poslovi, prosvjeta, pravda i zdravstvo. Demokratska Crna Gora bi u toj podjeli dobila četiri resora , od čega dva vezana za bezbjednosni sektor – odbranu i unutrašnje poslove – dok bi SNP-u i albanskim partijama pripala po dva resora.

Čini se da se konačno došlo do finalnog dogovora, kaže Vujović i ponavlja da su neki akteri nezadovoljni jer se on razlikuje od onoga što je mandatar Spajić obećavao tokom pregovora.

„Ne samo biračima, već je obećavao između ostalog, zapadnim partnerima i ubijedio građane da on ima podršku zapada za ostvarivanje njegovog programa “, navodi Vujović.

„Očekivano je da Demokratama, koje su najbliže Beogradu i SPC-u,  u novoj vladi pripadne bezbjednosni sektor, ali i resor kulture“, ocjenjuje Vujović. Ukoliko im bezbjednosni sektor pripadne, kaže, „Beograd će i dalje moći da pristupa osjetljivim podacima kao i za vrijeme URE.“

„Ono što sam  ja mogao da čujem da je interesovanje za Ministarstvo kulture bilo prije svega od SPC s obzirom da su značajni fondovi na raspolaganju ovom inistarsvu i da žele da utiču kontrolom tog samog fonda. A kada govorimo o bezbjednosnom sektoru, mislim da Demokratska CG jednostavno pokušava na taj način da se predstavi da su oni partner Beogradu i da obezbijede kontinuitet određene politike u bezbjednosnom sektoru koji je bio do sada “, kaže Vujović.

U vladi koja uključuje bivše stranke DF-a manjine teško mogu imati svoje mjesto, pojašnjava Vujović.

„Možda na kraju u toj kombinaciji ostanu neke albanske partije, ali to će biti prije svega zbog odnosa Vučić – Rama, koji i dalje postoji, i dalje ima težinu jer se vidi da Rama koristi svaku priliku da zaštiti Vučićeve interese, čak i na Kosovu. Naravno da Bošnjaci i Hrvati se ne mogu naći u nekom konceptu CG iz devedesetih godina, u konceptu nečega što bi ličilo Republici Srpskoj. U takvoj CG, budimo realni, nema mjesta ni za građanski orijentisane, niti za manjinske narode “, navodi on.

Ukoliko se najavljeni sporazum realizuje, upozorava da će to značiti definitivno odustajanje od evropske budućnosti Crne Gore jer su gotovo sve partije koje će činile buduću vlast u protekle tri godine dokazale da nijesu iskreno posvećene integracijama.

Foto: PR Centar

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA