(VIDEO) Milatović odlikovao ambasadora Kristijana Timonijea

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlikovao je ambasadora Francuske Kristijana Timonijea visokim državnim priznanjem koje se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru – Ordenom Crnogorske zastave II stepena. Radi se o prvom odlikovanju koje predsjednik Milatović dodjeljuje jednom ambasadoru u znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dvije države.

“Visoko državno priznanje koje danas dodjeljujem poseban je znak zahvalnosti ambasadoru Timonijeu na posvećenom diplomatskom angažmanu na unaprjeđenju crnogorsko- francuskih odnosa tokom njegovog mandata. Ambasadora doživljavamo kao istinskog prijatelja Crne Gore koji je dao lični doprinos jačanju saradnje dvije države na najvišem nivou a ovaj orden zalogom još snažnijih odnosa i podrške Francuske našoj zemlji“, kazao je predsjednik Milatović.

On je istakao da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna saradnja u mnogim oblastima, podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore i savezništvo u okviru NATO-a.

„ Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja podrška Francuske integracionom procesu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji. Pozdravljam iskazanu spremnost Francuske da kroz ciljano osmišljenu i za Crnu Goru prilagođenu ekspertizu dodatno doprinese našim reformskim naporima“, kazao je Milatović.

On je podsjetio na nedavni poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona da posjeti Pariz i kazao da se raduje zvaničnoj posjeti toj zemlji u cilju daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Kao važnu bilateralnu aktivnost, Milatović je naveo ad Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost (WB3C) i zahvalio Francuskoj na odluci da Centar bude izgrađen upravo u Podgorici.

Milatović je kao cilj istakao jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, ali i podršku te zemlje u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio-povezanost.

foto/video:Kabinet predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA