(VIDEO) Kovačević: Većina građana ujedinjena u ideji članstva Crne Gore u Evropskoj uniji

U okviru obilježavanja 9. maja – dana Evrope i pobjede nad fašizmom Opština Nikšić je u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova i uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, organizovala Konferenciju na temu „Inicijativa Nikšić Evropska prijestonica kulture 2030 – benefiti za zajednicu i mlade“.

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, ministarstava kulture i evropskih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori. 

Kao jedna od opština izabrana za učešće u programu EU4ME – Osnaživanje opština za evropsko angažovanje, Nikšić se pridružuje inicijativama poput promocije evropskih vrijednosti kroz razne edukativne, sportske i kulturne sadržaje.

S tim u vezi planira se donošenje akcionog plana koji će omogućiti bliže sprovođenje Strategije informisanja javnosti o evropskim integracijama na lokalnom nivou. Prednosti tog dokumenta ogledaju se u tome što će on bliže određivati načine na koje će se građani informisati o EU uz prilagođavanje mogućnostima i kapacitetima lokalne zajednice, a sve to uz usaglašavanje sa osnovim postulatima AP na državnom nivou.

Ovim bi Opština Nikšić poboljšala uključenost građana i podršku lokalne zajednice kada je u pitanju proces integracija, poručeno je sa Konferencije „Inicijativa Nikšić Evropska prijestonica kulture 2030 – benefiti za zajednicu i mlade“, koju je otvorio prvi čovjek Grada, Marko Kovačević.

Kovačević je podsjetio na važnost 9. maja u kontekstu obilježavanja tog datuma kao Dana pobjede nad fašizmom.

„Ovo je svečan dan koji vrijedi obilježavati zato što nas  ovaj dan  uči tome kako se završavaju određeni veliki sukobi kao što je to bilo 9. maja 1945. godine ali i kako se kroz ono što je značila Šumanova deklaracija obezbjeđuje da takvih sukoba u budućnosti više ne bude. Pogotovo za nas bivše jugoslovenske republike je to jedna važna lekcija koju iz ovog današnjeg datuma treba da učimo i da znamo  na primjeru Francuske i Njemačke, koje su pokrenule čitavu ovu priču i prevazišli svoje viševjekovne sukobe, kako ono što su bile naše  razlike i mane mogu  da postanu u nekom periodu  i naše prednosti.  I upravo zbog toga većina građana Crne Gore i najrazličitijih društvenih i političkih  struktura su  upravo ujedinjeni  u ideji članstva Crne Gore  u Evropskoj uniji”, kazao je između ostalog Kovačević.

Aktuelni projekti u kojima učestvuje Opština Nikšić, a koji se finasiraju iz EU fondova su: Program izvrsnosti zapošljavanja, koji ima za cilj povećanje uključivanja teže zapošljivih grupa na tržište rada kroz implementaciju inovativnih mjera zapošljavanja; projekat Prekogranična ruta-zelene oči koji se odnosi na valorizaciju turističkih potencijala i unapređenje turističke ponude u programskom području i projekat reindustrijalizacija po principu Braufilda je bolja od grinfild principa koji podrazumjeva aktivnosti na revitalizaciji postojećih prostora koji su nekada bili ekonomski aktivni i koji imaju infrastrukturu koja može biti iskotišćena za industrijske, proizvodno orjentisane svrhe.

 Kako ovi, tako i mnogobrojni naredni projekti imaće podršku EU, imajući u vidu intenziviranje procesa pridruživanja Crne Gore, ali i nedano usvojeni Plan rasta za ZB, vrijedan 400 miliona eura, kazao je Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministartvu evropskih poslova.

Devetog maja 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio je deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka, bez sukoba među evropskim zemljama, čime su postavljeni temelji današnje Evropske unije, podsjetila je predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori i zamjenica šefa Sektora za saradnju, Liselotte Isaksson. Ona je pozdravila inicijativu Opštine Nikšić za dobijanje titule Evropske prijestonice kulture, čime se našem Gradu otvara mogućnost da se pozicionira na kultrunoj mapi svijeta.

Učesnici Konferencije bili su u prilici da od Milene Ražnatović, predstavnice Ministarstva kulture i medija čuju više o fondovima EU za oblast kultura, dok su Mato Uljarević i Nemanja Popović predstavili benefite Inicijative Evropska prijestonica kulture za lokalnu zajednicu i mlade. 

Mina Gezović

video: RTNK

foto: Željko Šapurić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA