(VIDEO) Koprivica: Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

On je za RTV Nikšić i emisiju „Kontakt“ kazao da postojeći zakonski model nije dao rezultate niti je vodio djelotvornijoj prevenciji. Mišljenja je da je Crnoj Gori potreban građansko pravni model oduzimanja imovine.

„To znači da se ne traži pravosnažno osuđujuća presuda, već se postupak vodi prema imovini, a ne prema licu. U jednom momentu se razdvaja-vodi se krivični postupak prema licu koje je osumnjičeno za krivična djela, a drugi pravac je postupak prema imovini, gdje se i teret dokazivanja prebacuje na vlasnika. U krivičnom postupku je teret dokazivanja na tužiocu. A u postupku građansko pravnog oduzimanja, teret dokazivanja bi bio na onome ko je nosilac imovine kojoj se ne može dokazati zakonito porijeklo. Svak je dužan da objasni porijeklo svoje imovine“, kategoričan je Koprivica.

Ističe da taj model potiče iz anglo-saksonskog prva i najefektniji je jer su „krivično procesni standardi dokazivanja složeniji“. Takođe, dodaje da taj model podrazumijeva da „uključuje što više stručnih lica, iz i van Vlade, civilnog sektora, akademske zajednice“.

Komentarišući slučaj Jelene Perović, direktorice ASK-a, Koprivica ističe da je ta institucija „trebala da prevenira korupciju i spriječi razvoj koruptivnih rizika“, ali „tu smo imali selektivno i pristrano postupanje“.

„Još dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju, počinila je zloupotrebu. Lice koje je dobilo uslovni otpust, a lažno je svjedočilo u slučaju ubistva košarkaša Ljuba Jovanovića. To lice je na ročištu priznalo da je lažno svjedočilo u korist drugih lica, da bi dobilo otpust. Uslovni otpust je odredila predsjednica Suda na Cetinju, gospođa Perović. Zna se kako se dobija uslovni otpust. A u izvještaju ZIKS-a, na bazi i kojeg se i donosi odluka piše između ostalog – pokazuje nespremnost da poštuje pravila, javlja se kao višestruki povratnik, šesti put se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, visok rizik od povratništva, kriminogeni obrasci ponašanja duboko ukorijenjeni. Imate ovakav izvještaj, imate Zakon. To je ozbiljna zloupotreba službenog položaja, koja pokreće mnoga pitanja“, ističe Koprivica.

Intervju sa Momom Koprivicom, potpredsjednikom Vlade za politički sisitem, pravosuđe i antikorupciju emitujemo u emisiji „Kontakt“ od 20 sati i 30 minuta.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA