(VIDEO) Živković: Predložićemo bojkot popisa ako do kraja dana ne dobijemo odgovore

To što je juče izjavio direktor Monstata da će građani ukoliko budu bojkotovali popis biti kažnjavani nema veze sa istinom, i na osnovu njegove izjave naš pravni tim će izaći pred građane i objasniti im, kazao je v.d. predsjednika DPS Danijel Živković.

„To nema veze sa istinom niti je u Zakonu o popisu, takvo kažnjavanje nije moguće“, kazao je Živković. 

Jučerašnji dan i izjave partrijarha SPC Porfirija, jasno govore, kaže Živković, da je cilj popisa etnički inženjering.

On je kazao da ukoliko od kraja dana ne dobiju odgovor od institucija, DPS će glavnom odboru predložiti da se popis u CG bojkotuje.

„U čemu je problem da se ovaj proces kontrolište? Zašto nadležne institucije ne žele da se popis kontroliše? Šta to DPS ttraži u odnosu na prethodni period? Da li postoji bilo šta novo u odnosu na 2003. i 2011“, kazao je Živković. 

Poručuje da popis treba da se desi isto kao izborni dan. 

„Povjerenje u ovaj popis ne postoji. DPS nema problem sa tim kako će se neko nacionalno i vjerski izjasniti. Neka neko kaže šta će se to desiti za pet – šest mjeseci. Evo formira se nova Vlada, a DPS neće biti njen dio kako neko kaže. Cilj je etnofederalizacija Crne Gore, nemojmo da bude kasno sjutra“, navodi Živković. 

Popis je pitanje opstanka građanskog karaktera društva i ponovio da ono što DPS traži jeste „potpuna kontrola“ popisa.

„Tražimo minimum konsenzusa, i još jednom ponavljam nemamo nikakav problem da se popis održi ali popis mora biti potpuno iskontrolisan“, kazao je Živković. 

O porukama patrijarha SPC Porfirija

To nije ambijent u kome se građani mogu regularno izjasniti a što se naš tiče građani se izjasniiti slobodno i fer u regionalnim uslovima, a ovo uopšte nisu ti uslovi, kazao je Živković komentarišući poruke koje je juče uputio patrijarh SPC Porfirije. 

Dodao je da bi isti zahtjevi koje i danas traže bili u slučaju da je DPS na vlasti. 

„Nemamo nikakav probem da neko ima te podatke, i u samom Monstatu kada se unose podaci, znate kakvi su ljudi bili u Monstatu, i pitam šta će se dogoditi ako se popis odgodi za pet mjeseci. Šta se krije iza toga – etnički inženjering sa samo jednim podacima“, naveo je Živković. 

Poručio je da time „ne izmišljaju toplu vodu“. 

„Jesu li ovo uslovi političke stabilnosti. Formira se vlada a ne znamo da li će je biti. I kažete nema uplitanja“, naveo je on. 

Rekao je da treba sačekati da se vidi da li će EK imati drugačiji stav po pitanju popisa.

Glavni odbor stranke zakazan je za srijedu, a tema će biti popis, dodao je Živković.

O bojkotu popisa

Ne postoji druga adekvatnija mjera u ovom trenutku nego bojkot popisa, ukoliko zahtjevi ne budu ispoštovani, poručio je on. 

„Bojkot je jedina adekvatna mjera prema odnosu kako žele da postupaju nadležni organi“, kazao je on. 

Uslovi za održavanje uslova nijesu regularni, i njegov bojkot, prema riječima Živkovića, ne želi da bojkotuje samo jedna nacionalna zajednica. 

Ponovio je da će pravni tim DPS-a jasno pravno argumentovati da izjave direktora Monstata o kažnjavanju građana ukoliko dođe do bojkota popisa nijesu tačne, te da neće biti potrebe da DPS plaća kazne građana. 

„Inicijativa se priprema i biće poslata Ustavnom sudu“, zaključio je Živković. 

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA