Prijetilo dijete i(li) grubi muški glas – niko nije uhapšen zbog zastrašivanja porodice trenera FK „Budućnost“

Niko nije uhapšen zbog zastrašujućih prijetnji koje je prekjuče dobila supruga trenera Fudbalskog kluba Budućnost Ivana Brnovića jer je policija utvrdila da ih je uputila maloljetna, krivično neodgovorna osoba, iako ona tvrdi da joj je muškarac, tokom telefonskog razgovora, grubim glasom tražio 20 hiljada eura otkupa za njenu maloljetnu kćerku.

Prijetnje su uslijedile nakon prvenstvene utakmice Budućnost – Sutjeska odigrane za vikend, a M. B. je u prijavi navela da je 2. maja dobila poziv sa zaštićenog broja i da joj je muška osoba, grubim glasom, saopštila da joj je otela maloljetnu kćerku i da traži 20 hiljada eura, “inače će je baciti u potok”.

“Pitala sam ga kako se zove i odakle mu pravo da me zove, a ovo lice je prekinulo vezu te je razgovor trajao 28 sekundi. Nakon završetka razgovora, osjetila sam strah za svoj i život svoje djece jer mi je prijećeno otmicom maloljetne kćerke, koju sam odmah pozvala telefonom i koja je bila kući, pa mi je nakon toga bilo lakše, poslije čega sam se uputila u policiju da cijeli dođaj prijavim”, navodi se u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Događaj je uslijedio nakon niza prijetnji koje su trener Ivan Brnović, članovi njegovog stručnog štaba, ali i fudbaleri podgoričkog tima, dobili od pripadnika navijačke grupe “varvari” nakon utakmice sa Sutjeskom.

“Napominjem da ja i moj suprug nikada nismo imali problema sa zakonom i da je jedini motiv za poziv koji sam dobila od meni nepoznate muške osobe angažman mog supruga Ivana na čelu stručnog štaba FK Budućnost i izjave da želi da dovede još jednog golmana, a sve iz razloga što je golman Pavličić suspendovan, a po našim saznanjima njegov brat, kome ime ne znam, jedan je od vođa navijačke grupe ‘varvari’”, piše u prijavi M. B.

Iz Uprave policije su nakon objavljenih informacija o zastrašujućim prijetnjama, prvo nezvanično, a potom i zvanično, saopštili da su Brnoviće uznemiravale dvije krivično neodgovorne, maloljetne osobe.

Obavijestiće socijalne radnike i upravu škole

U zvaničnom saopštenju piše da su službenici podgoričke policije postupali po prijavi M. B. u kojoj se navodi da joj je sa zaštićenog broja telefona upućen poziv i da joj je nepoznato lice saopštilo da je njena maloljetna ćerka oteta:

“I zamjenu za koju je tražen novac u iznosu od 20.000 eura, uz prijetnju po život i tijelo iste”.

Navode da je M. B. odmah nakon poziva utvrdila da se njena ćerka nalazi u porodičnoj kući, na sigurnom, te došla u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica kako bi prijavila slučaj.

“Preduzimajući mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja cjelokupnog događaja, pripadnici podgoričke policije identifikovali su broj telefona sa kojeg je upućen sporni poziv oštećenoj i utvrđeno je da je vlasnik maloljetno lice staro 13 godina, a sa kojim se u momentu pozivanja, nalazilo još jedno maloljetno lice, iste starosne dobi. Sa događajem je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u radnjama ovih lica ne stiču elementi krivičnog djela budući da su identifikovana lica krivično neodgovorna zbog godina starosti. Sa svim će biti upoznat Centar za socijalni rad i uprava škole čiji su pomenuti maloljetnici učenici, a koji će preduzeti dalje radnje iz svoje nadležnosti”, saopštili su iz Uprave policije.

Policija ćuti o ranijoj prijavi Brnovića

Iz te institucije nijesu se oglasili povodom prijave koju je podnio Brnović, a u kojoj je opisan dio zastrašivanja i uznemiravanja koje, kako tvrdi, trpi sedmicama.

On je policajcima rekao da su ih pripadnici navijačke grupe “varvari” 21. aprila presreli kada su se vraćali sa utakmice u Beranama.

“Naš autobus presretnut je sa dva vozila u kojima su se nalazili pripadnici navijačke grupe ‘varvari’, na način što su jednim vozilom stali ispred našeg autobusa, a drugim pored autobusa, tako da je vozač autobusa bio prinuđen da stane kako ne bi izazvao sabraćajnu nezgodu… Prepoznao sam navijača po nadimku Pušo, dok ostalim navijačima ne znam imena… Vozač je zaustavio autobus i otvorio vrata, nakon čega je u autobus ušlo sedam do osam navijača, koji su se isključivo obratili igračima i uputili im uvrede, psovke i prijetje zato što smo izgubili utakmicu. Niko od stručnog štaba nije reagovao, već je golman naše ekipe, Pavličić, u jednom trenutku ustao i došao do navijača i iste zaustavio negdje kod četvrtog reda sjedišta i nije im dozvolio dalje kretanje kroz autobus. Navijači su i dalje upućivali psovke, prijetnje i uvrede igračima, ali nijesu nikog fizički napali”, ispričao je Brnović.

Pred policajcima je naglasio da je navijačima u autobusu rekao da nijesu igrači krivi za poraz, već on i da njemu treba da se obrate:

“Ponovili su da nijesam ja kriv, već igrači…”

“Kuku mene , što napravih” i upad u svlačionicu

Policiji je ispričao i da je šest dana kasnije, nakon utakmice pod Goricom, kada su remizirali sa Sutjeskom, ušao u službene prostorije, a da je nakon dva ili tri minita došao golman Đorđije Pavličić i rekao mu:

“Kuku mene, što napravih”, a potom mu odgovorio da je udario saigrača Igora Ivanovića.

Pojasnio je da je nakon toga ušao Ivanović, na čijem licu je vidio crvenilo, a potom i ostali igrači.

Rekao je i da je, dok još nije imao punu informaciju što se dogodilo, u svlačionicu ušla grupa “varvara” koja je maltretirala fudbalere.

“Naređivali su im da stoje, pa da sjednu, pa da skinu dresove i šorceve, unosili su im se u lice, upućivali im psovke, uvrede – polomićemo vas, pi**e jedne, go**a… Neki od ovih navijača, pogotovo Ognjen Pavličić, pokušavali su da zadaju udarce igračima… Kondicioni trener je odgurnuo navijača Puša… Ja sam im rekao da ne smiju da udaraju igrače, niti da ih diraju, nego da diraju mene. Jedan od navijača rekao mi je: ‘Ako nećemo njih da bijemo, onda ćemo tebe’. Igrači su stali između nas”, dio je onoga što je Brnović ispričao policajcima.

Naveo je i da je komisija dan kasnije suspendovala golmana Pavličića, a da je on i 1. maja dobio prijetnje, od osobe koja mu se ispred službenih prostorija predstavila kao Marko Vujošević.

Ta osoba prišla mu je nakon treninga i poručila mu da nije svjestan što će mu se dogoditi…

Dan kasnije, njegova supruga dobila je zastrašujući poziv, iza kojeg, po tvrdnjama policije, stoje krivično neodgovorni maloljetnici.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA