(VIDEO) Živković: Kandidatura za predsjednika DPS mi nije u fokusu

Crna Gora živi u vremenu potpunog bezvlašća i još gore od toga je što institucije na to bezvlašće ne reaguju,  saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

On je poručio da je DPS u prethodne tri godine podnio više od 70 krivičnih prijava, na koje reakciju nadležnih nijesu dobili. Osvrnuo se na situaciju u Andrijevici gdje još uvijek nije održana sjednica Skupštine Opštine, ali i na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio da se „Srbi u Crnoj Gori ništa ne pitaju“:

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

„Imamo neadekatan odgovor crnogorskih institucija na sve ono što se dešava u društvu. Prevashodno mislim na paradoksalne situacije u kojoj predsjednik opštine poput Budve može iz pritvora da upravlja opštinom, imamo situaciju u kojoj javni funkcioneri nipodaštavaju Crnu Goru. Pogledajte primjer predsjednika Opštine Pljevlja, Opštine Nikšić“, kazao je Živković.

Podsjetio je da su smijenjene dvije vlade, a da jedna funkcioniše u tehničkom mandatu kao da je u punom.

U prethodne tri godine podnijeli više od 70 krivičnih prijava

Dodao je da je DPS u prethodne tri godine predao više od 70 krivičnih prijava.

„Nemamo do današnjeg dana odgovor ni na jednu. Nemamo problem da su tužilaštva zatrpana poslom, ali se radi o veoma ozbiljnim slučajevima sa kojima je trebalo upoznati javnost“, kazao je Živković.

Podsjetio je da su podnijeli prijave protiv Zdravka Krivokapića, Filipa Adžića, Vesne Bratić, 
dvije prijave protiv Olivere Injac, Jakova Milatovića, Danice Crnogorčević, protiv više NN lica u vezi zlouotreba tokom izbora, protiv organizatora festivala u Herceg Novom zbog skrnavljenja himne, Nikole Jovanovića, Milana Lekića, Marka Kovačevića, protiv više osoba u Andrijevici a u vezi sa neodržavanjem sjednice, protiv više osoba u Šavniku…

„U Šavniku imamo situaaciju gdje izborni proces nije u skladu sa zakonom i procedurama završen. Nadležne institucije nijesu postuale u skladu sa zakonom“, dodao je Živković.

Ukazao je i na situaciju da je grupa građana Andrijevice ponovo onemogućila održavanje sjednice SO Andrijevica na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika optine Željka Ćulafica.

Ukazao je da nema reakcije policije. 

„Moraćemo da sprovedemo određene aktivnosti da bi obezbijedili da se zakon ispoštuje“, rekao je Živković.

Kako je naveo, svakom može pasti na pamet da spriječi glasanje ili sjednicu pod izgovorom odbrane izborne volje građana. To su, kako je kazao, opasni presedani koji ugrožavaju institucije. 

„Država svojim postupcima legalizuje nelegalno ponašanje“, rekao je Živković.

Poručio je da se stanje bezakonja mora zaustaviti.

Na pitanje novinara kada će biti održan kongres partije, rekao je da će imati neposredan izbor predsjednika partije. Podsjetio je da je Kongres DPS bio prije dvije godine.

„Kada se srede baze podataka, pristupićemo neposrednom izboru rukovodstva – predsjednika, potpredsjednika i rukovodstva na opštinskom nivou…Da li ću se kandidovati nije fokus moje pažnje, ne razmišljam o tome. Smatram da imamo dobar rezultat, i radimo na našim programskim načelima“, rekao je Živković.

Na pitanje da li je to što je predsjednik države Jakov Milatović kazao da naredne sedmice razgvoarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o Institutu „Dr Simo Milošević“ izlazak iz ingerencije predsjednika, Živković je odgovorio da ne zna kako predsjednik može rješavati to pitanje.

„To je posao vlade i resornog ministarstva, osim ako sebi daje veće nadležnosti“, naveo je Živković.

Komentarisao je i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbi u Crnoj Gori ništa ne pitaju.

„Ta njegova izjava nije utemeljena, jer su Srbi bili zastupljeni u strukturama vlasti i dok je DPS bio na vlasti“, naveo je.

Kazao je da je to pritisak Vučića na mandatara ne bi li tako koaliciju Za budućnost uveo u vlast.

„Imaćemo nastavak tog pritiska u narednim danima“, dodao je.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA