(VIDEO) Kontrolno saslušanje Abazovića zbog podrške prijemu Kosova u SE biće održano 3. maja

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike podržao je incijativu za održavanje kontrolnog saslušanje premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, povodom odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Kontrolno saslušanje će biti održano 3. maja.

Tok sjednice ste mogli pratiti uživo na našem portalu: 

Vučurović: Ambasade umiješane u odluku

Poslanik DF Jovan Vučurović rekao je da su odluku o tome da Crna Gora glasa da Kosovo uđe u Savjet Evrope donijele ambasade.

„Dominantno su uticale na to…Nakon svega što smo čuli od Jokovića, ovo se izdiglo na nivo skandala, da dio Vlade ne zna da se nešto ovakvog nivoa usvaja, a drugi dio Vlade dominantno odlučuje o tome, što mi liči na „tik tok“ politiku“, naveo je Vučurović.

Kad je, kako je kazao, vidio da je Abazović bio u Pećkoj patrijaršiji, znao je da „slijedi neki potez koji će biti usmjeren protiv Srbije, srpskog naroda“.

„Ovo je poniženje srpskog naroda u Crnoj Gori, tradicionalne Crne Gore i stavljanje soli na ljutu ranu Srbiji“, rekao je Vučurović, komentarišući to što je Crna Gora podržala članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

„Ovakav stav dijela Vlade nam govori, osim što su ambasade umiješane u ovu odluku, možemo da izvučemo zaključak da su bile umiješane i u hapšenje Mila Božovića, kako bi se DF oslabio u susret izborima koji će se možda održati 11. juna „, tvrdi Vučurović.

Bošnjak: Disonantni tonovi govore da nešto nije rađeno kako treba

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak rekla je da podržavaju inicijativu.

„Disonantni tonovi unutar Vlade govori da nešto nije rađeno onako kako bi trebalo“, rekla je Bošnjak.

Zogović: Paralelno antisistemsko funkcionisanje Vlade

Poslanik DF Milun Zogović kazao je da se suočavamo sa frapantnom činjenicom „paralelnog antisistemskog funkcionisanja Vlade, koja je izgubila povjerenje“.

„To je ono protiv čega smo se svi borili dugi niz godina i sa raznih aspekata političkog djelovanja kritikovali antisistemski način funkcionisanja bilo koje crnogorske institucije“, naveo je Zogović.

On je naveo da bi volio da čuje od Abazovića kako se došlo do ovakvog postupanja.

„Ako je već tačno da određeni djelovi Vlade nijesu bili upoznati da će doći do ovakve odluke i ko je dao sebi za pravo da u ime cijele Vlade, bez odluke, da nekom zeleno svjetlo da on, bez uobičajenih instrukcija, donosi u ime države ovakvo sramnu odluku“, dodao je Zogović.

Koprivica: Najvažnije da se sporovi rješavaju beskonfliktno

Poslanik Demokrata Momo Koprivica takođe je rekao da će podržati održavanje kontrolnog saslušanja.

Naveo je da, kada su u pitanju odnosi u regionu, najvažnije da se beskonfliktno rešavaju sporovi.

Božović: Podrška inicijativi

Poslanik SNP Bogdan Božović rekao je da ta partija podržava inicijativu. 

„Već smo se oglasili i rekli da ovo nije bila ni tema na sjednici Vlade. Da je ovo bila tema, ministri iz redova SNP bi glasali protiv. Svjesni smo da su u regionu najvažniji odnosi, kada je riječ o spoljnoj politici Crne Gore i Srbije, i smatramo da mogu biti na održivim osnovama, uz poštovanje interesa i jedne i druge strane“, naveo je Božović. 

Radunović: Crna Gora napravila potez koji se i očekuje od jedne marionetske države

Poslanik DF Slaven Radunović rekao je da podržava inicijativu da se održi kontrolno saslušanje.

„Mislim da je red bio i da se ranije donese ovakva inicijativa, jer se vrlo često nađemo u čud nakon nekih odluka Vlade, koje se donose na „kaubojski način“. Nakon saznanja do kojeg smo došli od potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da se na Vladi nije raspravljalo o ovome, dolazimo da zaključka da je Abazović ovo odlučio pijući kafu i samo je okrenuo telefon i rekao „glasajte tako i tako“. Po Ustavu, Vlada vodi spoljnu politiku i ovo su stvari od velikog značaja za Crnu Goru i odnose u regionu i Evropi“, rekao je Radunović.

On je dodao da je Crna Gora napravila potez koji se i očekuje od jedne „marionetske države“.

„Očekivati nešto drugačije od ove Vlade, koja osluškuje biklo kakav signal sa Zapada da bi znala kako da reaguje, bilo bi nerealno. S obzirom da smo mi predstavnici Skupštine, a u ovom slučaju imamo potpuno nejasno kako je došlo do ove odluke, ovo saslušanje bi trebalo da nam da puno odgovora“, kazao je Radunović.

Istakao je da su odnosi u regionu od esencijalnog značaja za Crnu Goru.

„Moramo početi da razmišljamo u tom pravcu“, rekao je Radunović.

Radunović je rekao i da Abazović, „ne samo da je uradio ovo na način na koji nije dozvoljeno, već nema ni legitimitet da donosi takve odluke“

„On ima podršku osam devet poslanika, a za ovu stvar ima podršku od tri ili četiri poslanika. To je pretjerano, pa i ako je od njega“, rekao je Radunović.  

Lekić: Potrebno da se ovo pitanje raspravi

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić rekao je da su u medijima pročitali da je Vlada podržala prijem Kosova za članicu Savjeta Evrope.

„Smatramo da je to potrebno uraditi na transparentnan način i demistifikovati tu odluku. Ovo pitanje ima dva dijela. Jedan je način odlučivanja. Ovaj način odlučivanja stvara utisak tajanstvenosti. Pojavilo se i da jedna komponenta Vlade, SNP, kaže da ništa o tome ne zna. Ako je tako, država je vođena na neozbiljan način, koji ne dolikuje mjesnoj zajednici“, rekao je Lekić.

Kako je rekao, tražiće objašnjenje kako je odlučeno. 

„I da čujemo obrazloženje Vlade i MVP o odluci da se podrži Kosovo za članicu Savjeta“, rekao je Lekić.

Kazao je da je potrebno da se ovo pitanje raspravi, te da će pozvati premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Lekić je kazao i da nije cilj da se vodi niti „veliko srpska niti anti-srpska politika“.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je ranije da odluka Vlade da podrži prijem Kosova u SE, u „formi tajanstvene odluke“ od koje se zatim komponente Vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbiljnosti i neodgovornosti crnogorske države.

On je rekao da Vlada nalazila za shodno da konsultuje ili obavijesti Odbor o toj, kako je naveo, za građane Crne Gore osetljivoj materiji i odluci.

“Zato će Odbor zatražiti izvještaj o razlozima i metodu donošenja te odluke, očigledno usvojene nekim paradržavnim i paradiplomatskim načinom, a u svakom slučaju je nedemokratski i netransparentan”, saopštio je Lekić.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA