Usvojena Vidovdanska deklaracija: Poništiti odluku o priznanju lažne države Kosovo

Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Vijeće narodnih skupština Crne Gore na vanredno održanoj sjednici u Podgorici usvojili su Vidovdansku deklaraciju u kojoj se traži poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju lažne države Kosovo.

„Nakon više godina, Vijeće narodnih skupština Crne Gore obnavlja inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta za poništenje odluke Vlade Crne Gore iz 2008. godine o priznanju takozvane nezavisne države Kosovo“, rekao je u obraćanju prisutnima predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

On je podsjetio da su Vidovdanski proglas Narodnih skupština Crne Gore iz 2018. godine svojim izjavama i potpisima podržali patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop buenosajreski Kirilo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Potlačeni narod strpljivo je očekivao dan koji će pokazati većinsku volju stanovništva Crne Gore, ali to nije dočekao ni nakon parlamentarnih izbora koji su označili kraj višedecenijske vladavine odnarođenog režima“, rekao je Vuksanović.

Vuksanović je ocijenio da su zarobljena parlamentarna većina i izvršna vlast u Crnoj Gori, uz podršku globalnih centara moći, donosili u nizu najvažnije odluke protivno volji većine građana Crne.

On je dodao da je i na posljednjim parlamentarnim izborima, održanim juna 2023. godine, poražena podanička politika bivšeg režima.

„Vijeće narodnih skupština osnažuje inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju tzv. nezavisne države Kosovo. Od političkih predstavnika pravoslavnog srpskog naroda Vijeće narodnih skupština i Srpski nacionalni savjet traže otvaranje javne i parlamentarne rasprave, a nakon toga i demokratsku referendumsku provjeru za sva pitanja i odluke koje među građanima Crne Gore već godinama unose razdor, podjele i netrpeljivost”, poručio je Vuksanović.

On je dodao da će se na slobodnom državnom izjašnjavanju pokazati sva pogubnost donošenja najvažnijih odluka bez konsultovanja većinske volje građana, srpski narod aktivnim učešćem u demokratskim procesima, kojih u Crnoj Gori u proteklom vremenu nije bilo, daće konstruktivan doprinos.

Vuksanović je rekao da se današnjom sjednicom obnavlja rad Vijeća narodnih skupština Crne Gore, koje će nastaviti svoju aktivnosti u borbi za prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori.

„Najbolnija odluka za većinu građana u Crnoj Gori, osim preimenovanja srpskog jezika i potpunog izopštavanja ćiriličnog pisma iz službene upotrebe, bilo je iznuđeno priznavanje lažne države Kosovo“, zaključio je Vuksanović.

izvor:CDM

foto:Srpski nacionalni savjet CG

NIKŠIĆ PROGNOZA