Uspjeh PES-a inspiracija za nove partije

Izjava bivšeg crnogorskog premijera i nekadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista Duška Markovića da razmišlja o formiranju partije najbolje govori o tome koliko je danas primamljivo bavljenje politikom u Crnoj Gori. Prema Registru političkih partija, u Crnoj Gori je aktivna 51 partija, od kojih je 11 parlamentarnih.

Osim Duška Markovića, o osnivanju partija razmišljaju još neki bivši političari, a najbliže tom cilju su, izgleda, doskorašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije, koji su planirali osnivanje Pokreta Naprijed.

Da nova partija može da ima značajan uspjeh već na prvim izborima od osnivanja mogli smo više puta da se uvjerimo. Najsvježi primjer je uspjeh Pokreta Evropa sad, koji je već vladajuća partija u Crnoj Gori iako postoje svega godinu i po. Na izborima 11. juna osvojili su čak 24 poslanička mandata i nosilac njihove liste Milojko Spajić dobio je mandat da formira Vladu. U ranijem periodu, na prvim izborima dobro su prošli i Grupa za promjene, GP URA, Pozitivna Crna Gora…

Bivši premijer i funkcioner DPS-a Duško Marković saopštio je da razmišlja o formiranju političke partije.

– Nijesam o tome donio odluku, ali razmišljam. Ne samo o tome da ja formiram stranku, nego šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću – kazao je Marković gostujući na Gradskoj televiziji, a prenosi portal Gradski portal.

On je uvjeren da Zapad neće ostaviti Crnu Goru na cjedilu, „ali je na crnogorskim, suverenističkim i prozapadnim snagama da same dobiju ovu bitku“.

– Iako je dobro što je Crna Gora napokon dobila Vladu, pitanje je kapaciteta te vlade da li će državu da vrati na evropski i prozapadni kurs – naveo je Marković.

Partije svih profila

Nedavno je formirana i Crnogorska evropska partija. Prema najavi osnivača, kongres partije biće održan 25. novembra, a kao razlog osnivanja navode da organizovanim demokratskim političkim djelovanjem doprinesu da se bolje i uspješnije zaštiti i učvrsti nezavisnost države Crne Gore i stabilizuje njena poljuljana međunarodna reputacija.

Pokret Naprijed, koji osnivaju bivši funkcioneri SNP-a, biće partija građanske profilacije.

I na izborima 11. juna pojavilo se nekoliko novih partija, nacionalnih i građanskih, koje nisu uspjele da uđu u parlament, ali se očekuje da će se pojaviti i na prvim narednim izborima.

foto:3DMontenegro/screenshot/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA