U ponedjeljak glasanje Zakona o popisu

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se izglasati Zakon o popisu, tehničkom rebalansu i zaduženju biće održana u ponedjeljak, potvrđeno je Portalu RTNK iz Skupštine.

Kako nam je objašnjeno, to je danas dogovoreno na kolegijumu kod predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Skupštinska većina predala je izmjene i dopune Zakon o popisu prije nekoliko dana. Izmjene i dopune tog akta u skladu su sa dogovorom parlamentarnih subjekata, koji je predložio premijer Milojko Spajić.

Izmijenjen je član 2 Zakona koji se odnosi na datum popisa, pe će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade, popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

U predloženim izmjenama je navedeno da u slučaju da popis nije moguće sprovesti u navedenom periodu zbog vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti, „na predlog direktora Uprave za statistiku, Vlada može da donese odluku o produženju popisa do 15 dana“.

U članu 13, koji se odnosi na poslove Uprave statistiku, dodaje se član koji se odnosi na utvrđivanje procedure kojom se omogućava kontrola unešenih podataka.

Dodaju se i dva člana koji se odnose na softver za provjeru podataka i kontrolu unijetih podataka.

Vlada je na sjednici 16. novembra utvrdila Tekst amandmana na Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu. Riječ je o dva amandmana, od kojih se prvim amandmanom vrši preraspodjela sredstava u okviru transfera za socijalnu zaštitu, pri čemu ukupan iznos ostaje isti, dok se drugim Amandmanom vrši preraspodjela sredstava opredijeljenih Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, sa odgovrajućim promjenama u ukupnom iznosu, imajući u vidu značaj blagovremene isplate socijalnih davanja u novembru mjesecu.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu. Završni račun je, pored ostalog, pokazao da su javni prihodi u periodu januar – decembar 2022. godine iznosili 2.322,3 miliona eura ili 40,1 % procijenjenog BDP-a (5.796,8 miliona) i u odnosu na planirane veći su za 117,3 miliona ili 5,3 %. U odnosu na uporedni period 2021. godine, naplata javnih prihoda veća je za 128,3 miliona ili 5,8%. Javna potrošnja u periodu januar – decembar 2022. godine iznosila je 2.571,2 miliona eura ili 44,4% BDP-a, i manja je za 156,5 miliona ili 5,7 % u odnosu na planiranu, dok je u odnosu na prethodnu godinu veća za 283,7 miliona ili 12,4%. Polazeći od kretanja prihoda i rashoda, u periodu januar – decembar 2022. godine, ostvaren je gotovinski deficit javnih finansija u iznosu od 248,9 miliona ili 4,3% BDP-a, dok je korigovani deficit iznosio 220,4 miliona ili 3,8%.

foto:ilustracija/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA