Spajić – Zaracin: Borba protiv pranja novca prilika za blisku saradnju Crne Gore i Njemačke

Njemačka i Crna Gora imaju dosta zajedničkih bezbjednosnih izazova, zato ima puno smisla da se koordinisano bore sa otvorenim pitanjima na tom polju, saglasali su se predsjednik Vlade Milojko Spajić i izaslanik Savezne Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, tokom sastanka u Berlinu bilo je riječi o jačanju vladavine prava, kao jednom od prioriteta Vlade Crne Gore. 

Spajić je naglasio da je usvajanje Zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma, veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala.

„U tom momentu smo napravili veliku promjenu, jer smo zaustavili brojne načine na koji se koristio prljavi novac. To je jedan od najrigoroznijih zakona tog tipa u Evropi“, kazao je on.

Zaracin je konstatovao da i u Njemačkoj rade puno na polju borbe protiv pranja novca i u tom kontekstu pozdravio intenciju Vlade Crne Gore da se potrebne reforme u bezbjednosnom sektoru rade uz podršku međunarodnih partnera, među kojima je i Njemačka.

„Istaknuta je važnost Berlinskog procesa na putu ekonomskog približavanje regiona Zapadnog Balkana  državama EU i u tom smislu razgovaralo se o konkretnim rezultatima u susret jubilarnom samitu koji bi trebalo da se održi u Berlinu u oktobru.

U kontekstu borbe sa stranim malignim uticajem je, uz jačanje vladavine prava, notirana važnost ravnomjernog ekonomskog razvoja, što bi trebalo da ubrza postepena integracija u jedinstveno tržište Evropske unije.

Zaključeno je da je Crna Gora na dobrom putu da osigura dobijanje IBAR-a u junu, a bilo je riječi o ambicioznoj reformskoj agendi koju Vlada ima u cilju ispunjavanja zahtijeva iz EU integracija“, navodi se u saopštenju.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA