Spajić: Podaci sa Popisa u drugoj polovini godine

Premijer Milojko Spajić je danas na Premijerskom satu kazao da će podaci sa Piposa početi da se objavljuju od početka druge polovine godine.

Poslanica DNP Maja Vukićević je premijera pitala ko opstruira objavljivanje podataka o sprovedenom Popisu?

“Može se javiti sumnja da se radi o nekoj vrsti opstrukcije. Mislim da jre jasno da postoji namjera da se rezultati Popisa ne objave. Vidimo da se i danas donose odluke koje idu protiv srpskog naroda. Rezultati Popisa se odlažu jer postoje strukture koje i dalje žele da marginalizuju Srbe u CG. Ali su mnogi na Srbima slomili zube. Popis treba da nam pokaže kakva je struktura stanovništva u Crnoj Gori”, navela je ona.

Ona je kazala da se ne smije dozvoliti da se desi finrianje podatalk sa Popisa.

Premijer Spajić je u odgovoru na pitanje poslanice kazao da će srpski kao i svaki narod drugi, Vlada poštovati.

“ Za Popis je završena faza unosa, sada je faza obrade podataka, a vjerujem da ćemo podatke početi da objavljujemo od početka druge polovine godine. Mislim da ide sve po planu. Softver za provjeru podataka biće brzo spreman. Popsi je bio veliko problemtaično pitanje. To bila velika glavobolja, jer su svi gledali na to pitanje da nam može praviti velike probleme. Svako je imao priliku da se slobodno izjasni i bude opušten da ga neće niko tagertirati zbog njegovog izjašnjenja. To je velika vrijednost koju smo donijeli”, naveo je on.

On je kazao da ima potrebu i da istakne izuzetno dobru pripremljenost Uprave za statistiku i efikasnost u prilagođavanju zahtjevima predstavnika opozicije i vijeća manje brojnih naroda. Takođe i ovaj Dom, koji je u vrlo kratkom roku stvorio zakonske uslove za sprovođenje Popisa.

“Tako smo od nečeg što je predstavljalo političko pitanje koje je opterećivalo ukupno biće Crne Gore do Popisa kao statističke kategorije (što i treba da bude) – zajedničkim radom došli za manje od dva mjeseca. I osim toga pokazali kako treba da se donose odluke u interesu građana”, naveo je.

Previše je intenzivno ovo pitanje opterećivalo naše javno mnjenje, pa stoga razumijem i Vašu zabrinutost i sumnju za potencijalne opstrukcije u nastavku procesa.

“Ipak, Uprava za statistiku je Godišnjim planom i Kalendarom objave podataka definisala period objave konačnih rezultata popisa stanovništva, a to je druga polovina 2024. godine, pri čemu će se sukcesivno objavljivati podaci o pojedinim karakteristikama stanovništva, što je praksa i u drugim zemljama.Važno je istaći da se sve aktivnosti koje su u nadležnosti Uprave za statistiku sprovede u skladu sa planiranom dinamikom. S tim u vezi, ovih dana je završena faza unosa podataka koja je trajala tri mjeseca. Slijedi faza obrade podataka koja podrazumijeva primjenu statističkih kontrola a koja će trajati od dva do tri mjeseca. Svjesni smo da je javnost najviše zainteresovana za objavu podataka o etničko-kulturološkim pitanjima i mogućnosti građana da provjere vjerodostojnost ovih podataka pomoću posebno izrađenog softvera, a što je definisano Zakonom o izmjenama zakona o popisu stanovništva. Za sada, dakle, sve ide planiranom dinamikom– a biće mi zadovoljstvo da u ovom formatu kroz koji mjesec govorimo i o rezultatima kao i o daljem planu razvoja naše zemlje koji će se zasnovati na dobijenim indikatorima”, naveo je premijer.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA