SNP mijenja Zakon o radu: Maksimum 24 mjeseca za rad na određeno vrijeme

Skraćenjem maksimalnog trajanja rada na određeno vrijeme sa 36 na 24 mjeseca, uspostavljamo ravnotežu između fleksibilnosti zapošljavanja i stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti boljeg života naših građana, saopštio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

– Stari zakon je bio nepravedan i posebno pogađa žene kada su zaposlene na određeno vrijeme. Naše majke, sestre i ćerke zaslužuju sigurnost i podršku da njihove karijere ne budu ugrožene zbog njihobe uloge u porodici.  Ove promjene su korak naprijed u kreiranju pravednijeg tržišta rada, gdje su prava svih radnika, posebno žena, adekvatno zaštićena. Ova izmjena zakona nije samo pitanje pravičnosti- ova izmjena Zakona o radu je pitanje izgradnje društva koje cijeni i podstiče svakog pojedinca da doprinese svojim punim potencijalom. Prethodno zakonsko rješenje je u fokusu imalo prava poslodavca, umjesto prava radnika. Bez ove izmjene Zakona, rizikujemo da naše tržište rada ostane sredstvo eksploatacije umjesto pokretač razvoja, naveo je Božović.

Kako je istakao, očekuje da i ostale koleginice i kolege poslanici budu dio ove borbe za pravedniji život, gdje svaki radnik ima pravo na stabilnost i sigurnost.

– Sa novim, izmijenjenim Zakonom o radu, okrećemo novu stranicu u radničkim pravima u Crnoj Gori i postavljamo temelje za ekonomiju koja štiti svoje građane, a ne iskorišćava ih, zaključio je Božović.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA