Sijarto: U EU su javno svi za, a tajno je većina protiv proširenja

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto smatra da Crna Gora ne bi čekala na učlanjenje u Evropsku uniju 16 godina da su sve članice EU iskrene i da pored javnih pohvala nema tajnih rezervi prema novim članicama. Sijarto je u intervjuu za Dan kazao da će Mađarska od jula, kada preuzima predsjedavanje EU, učiniti sve da Crna Gora zatvori što više poglavlja.

“Radićemo s vašom Vladom u predstojećim sedmicama i mjesecima dok ne preuzmemo predsjedništvo kako bismo povećali broj poglavlja koja mogu biti zatvorena do maksimuma, jer Crna Gora zaslužuje da bude članica Evropske unije”, poručio je Sijarto.

Prema njegovim riječima Mađarska smatra politiku proširenja jednom od najvažnijih i najznačajnijih politika Evropske unije.

“Mi smo apsolutno za proširenje jer vjerujemo da svježina, novi poticaj, nova energija i dinamika, koje su vrlo potrebne EU danas, mogu doći samo izvana i većinom iz zemalja Zapadnog Balkana koje žele razvijati se, koje su dovoljno ambiciozne i koje su se takođe mnogo razvile posljednjih godina”, istakao je on.

On naglašava da je EU nedovršen posao bez Zapadnog Balkana.

“Međutim, moramo biti svjesni jedne vrlo važne stvari, a to je da iako većina članica EU pozitivno govori, podržavajući proširenje otvoreno i pred javnošću, ali suštinski govoreći, samo je manjina članica za proširenje. Da ovo nije tako, ne biste čekali 16 godina. Pregovore o pristupanju započeli ste prije 12 godina. Dakle, dužina ovog postupka vrlo dobro pokazuje skeptičnost većine članica EU. Mi, kao zemlja koja podržava proširenje, moramo iskoristiti naše polugodišnje predsjedavanje kako bismo dali poticaj, ubrzanje procesu proširenja”, rekao je Sijarto.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Sijarto tvrdi da su zaista sigurni da je Crna Gora spremna za pristupanje, a EU bi takođe imala koristi od tog pridruživanja.

“Stoga, tokom narednih šest mjeseci, pružićemo svu potrebnu podršku za napredak. Konkretno, sazvaćemo sjednicu Međuvladine komisije između EU i Crne Gore kako bismo počeli zatvarati poglavlja. Jer, Crna Gora, otvorili ste sva poglavlja, sva poglavlja pregovora o pristupanju, njih 33. Nažalost, nijedno još nije zatvoreno. Vjerujemo da ste dovoljno učinili da počnete da zatvarate poglavlja. Vidimo da je realno da će se tokom našeg predsjedanja zatvoriti blizu 10 poglavlja”, naglasio je Sijarto.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA