Reintjes: Reforme vode pred briselski prag

Holandija će sarađivati sa novom crnogorskom vladom, ali bi više voljeli vladu koja dijeli evropske vrijednosti, kao što ih dijeli većina građana Crne Gore, kazao je ambasador Holandije u Crnoj Gori i Srbiji Joust Reintjes.

On je to rekao “Vijestima”, odgovarajući na pitanje hoće li njegova država sarađivati s budućom izvršnom vlašću, koju bi trebalo da podržava koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Reintjes je poručio da je Holandija i dalje posvećena evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, što se vidi kroz pojačano djelovanje, pritom ostajući striktna, fer i angažovana kad je u pitanju proširenje Evropske unije (EU).

Prema njegovim riječima, ideja vodilja je i dalje činjenica da je proces pridruživanja zasnovan na zaslugama.

„Potencijal Crne Gore za članstvo u EU je jasno vidljiv iz činjenice da su sva pregovaračka poglavlja otovorena, a tri su i provizorno zatvorena. Ipak, u proteklom periodu smo vidjeli da nema pravog napretka kad su u pitanju reforme“, kazao je Reintjes.

On smatra da od vlade u Crnoj Gori zavisi da li će iskoristiti taj potencijal i primijeniti neophodne reforme, prije svega u oblasti “osnovnih načela”.

„Ovo se ne može postići samo reformama i novim zakonima i regulativom“, ocijenio je Reintjes.

On je dodao da je u ovoj fazi pregovora primarna implementacija tih zakona tako što će, na primjer, da se omogući sudijama i tužiocima da dobiju neophodnu podršku za obavljanje svoje uloge u demokratskom društvu.

„Ovdje i politička volja igra važnu ulogu! Sudije i tužioci moraju biti u mogućnosti da rade nezavisno i da se odupru spoljašnjem pritisku. Nažalost, ovo još nije slučaj. Zbog toga se naročito divim onim sudijama i tužiocima koji se odupiru bilo kakvom uticaju, to zahtijeva smjelost i hrabrost“, poručio je Reintjes.

Reintjes, Foto: Ambasada Kraljevine Holandije/CorD magazin

NIKŠIĆ PROGNOZA