Realizovan edukativni program Skupštine Crne Gore „Simulacija rada Evropske unije“

U cilju obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, u Skupštini Crne Gore je danas organizovana Simulacija rada Savjeta Evropske unije, kao dio edukativnog programa „Simulacija rada Evropske unije“ namijenjenog srednjoškolcima. Današnja simulacija na temu ekonomskog oporavka EU organizovana je u saradnji Sekretarijata Odbora za evropske integracije i Edukativnog centra.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, u programu su učestvovali učenici/e Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, Gimnazije Cetinje i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, a pored simulacije sastanka Savjeta Evropske unije, program je podrazumijevao i prethodno realizovane dvije pripremne radionice, na kojima su polaznici/e programa upoznati sa procedurama rada i funkcionisanjem ove EU institucije.

U uvodnom dijelu Simulacije učesnicima su se obratili predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i predsjednik Odbora za evropske integracije u 27. sazivu Branimir Gvozdenović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je istakla da proces pristupanja Crne Gore EU prvenstveno znači usvajanje i primjenu temeljnih vrijednosti Unije, kao što su ljudska prava, jednakost, sloboda, demokratija i vladavina prava, najviše zbog samih građana i svih budućih generacija koje će živjeti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je cilj ovog edukativnog programa da se mladi ljudi upoznaju sa strukturom EU i načinom na koji se donose odluke u okviru njenih institucija, ali i da osjete i privilegije i odgovornosti predlaganja inicijativa, dijaloga i stvaranja kompromisa u izazovnim trenucima.

Predsjednica Skupštine je učesnicima simulacije čestitala na pronicljivosti, kreativnosti i hrabrosti u izboru teme simulacije – ekonomskog oporavka, kao i na pokušaju da zavire u probleme svake od država članica EU i država regiona i da osmisle relevantna i održiva rešenja za cijelu Evropu.

Kako je istakla, ovo u velikoj mjeri odslikava viziju, potencijal i znanje učesnika simulacije o glavnim evropskim problemima i načinima da se oni prevaziđu. 

Predsjednik Odbora za evropske integracije u 27. sazivu Branimir Gvozdenović kazao je da ga raduje što mladi, kao nosioci evropskih integracija i konačni korisnici benefita evropskog projekta, pokazuju zainteresovanost i entuzijazam za učenje o EU, njenim institucijama i strukturi, te da je ovakav vid učenja, koji omogućava razmjenu stavova, ideja i energije, posebno interesantan.

Gvozdenović je govorio o vrijednostima koje nosi 9. maj, ističući da je posebno danas značajno prisjetiti se da mir i zajedništvo nemaju cijenu.

On je dodao da vrijednosti na kojima je Unija osnovana – solidarnost, tolerancija, demokratski razvoj i poštovanje ljudskih prava, opstaju uprkos teretu aktuelnih geopolitičkih procesa, a države članice se, u mjeri mogućeg, suočavaju sa izazovima odgovorno i zrelo.

Uzimajući u obzir temu simulacije, predsjednik Odbora za evropske integracije izrazio je očekivanje da će učesnici biti kreativni u osmišljavanju potrebnih mjera za oporavak Evrope, da će u dijalogu biti spremni na kompromis, ali i svjesni realnih mogućnosti za prevazilaženje krize i daljih ulaganja.

Učesnici simulacije su nakon zvaničnih obraćanja imali priliku da simuliraju sastanak Savjeta Evropske unije, te da se obraćaju kao nadležni ministri zemalja članica i zemalja kandidata, kao i predstavnici Evropske komisije, a na osnovu uloga koje su im prethodno dodijeljene.

Na kraju događaja, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić obratio se učesnicima pohvalivši njihov entuzijazam za učenje, posvećenost preuzetim zadacima i istakao da je u ovoj i svim narednim generacijama budućnost naše zemlje.

On je pozvao učesnike da, svi zajedno, minutom ćutanja izraze pijetet prema žrtvama (mahom učenicima) nedavne nesreće u Beogradu.

Nakon obraćanja, generalni sekretar je učesnicima uručio sertifikate o učešću u programu, zaključuje se u saopštenju.

Foto: skupstina.me

NIKŠIĆ PROGNOZA