Rakčević: Podgorica trpi posljedice blokade u donošenju prostornih planova

Prvi korak u saniranju stanja u prostoru je vraćanje ranije predloženog nacrta zakona o planiranju prostora i usvajanja tog rješenja kojim bi se ingerencije prostornog planiranja vratile lokalnim samoupravama, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice za „Dan”.

On je apelovao na ministra prostornog planiranja Janka Odovića da takvo zakonsko rješenje vrati u skupštinsku proceduru.

– Rješenja predložena u tom zakonu bila su jako dobra i usaglašavana na nivou svih lokalnih samouprava, Vlade i Zajednice opština. Primarni zadatak Vlade je da vrati ingerencije prostornog planiranja lokalnim samoupravama pogotov Glavnom gradu, jer on mnogo bolje može upravljati svojim prostorom i brže donositi planska dokumenta nego što to po sadašnjem zakonu, koji je loš, može raditi Vlada ili ministarstvo. Za većinu lokalnih samouprava u prethodnih godinu ili dvije donijet je jedan, dva ili nijedan planski dokument na godišnjem nivou. To je poražavajući podatak. Mislim da Glavni grad trpi posledice blokade u donošenju planskih dokumenata – kaže Rakčević.

On ističe da ukoliko bi se vratile ingerencije lokalnim samoupravama one bi, kao i Glavni grad, formirale agencije ili privredna društva u kojima bi ljudi radili za svoje opštine i donosili plansku dokumentaciju koja je u javnom interesu.

– Ne bi se donosila rješenja u interesu bilo kojeg privilegovanog pojedinca, odnosno investitora, već u interesu grada. Ta agencija bi imala dva ključna zadatka. Prvi bi bio da revidira važeću plansku dokumentaciju koja je katastrofalna, donošena na bazi ranijih zakonskih rješenja kojima su privilegovani investitori i njihovi inters na uštrb javog interesa. Drugi važan korak bi bio da se donose planska dokumenta za one djelove Podgorice gdje ona fale. Recimo, imamo dva jako velika i važna planska dokumenta DUP Tološi 2 i DUP Donja Gorica koji su na čekanju zbog prostornog-urbanističkog plana. Sa druge strane, imamo prostorno-urbanistički plan koji se ne može donijeti još od 2018. godine kada je započeta njegova izrada zbog loših zakonskih rješenja i procedura – kaže Rakčević.

Rakčević ističe da bi one lokalne samouprave koje nijesu u mogućnosti da planiraju prostor iz svojih resursa formirale regionalne biroe.

– Dok god to ostane situacija na bazi trenutnog zakona i u potpunosti centralizovana niti ćemo imati plansku dokumentaciju koja je valjana, niti će ona biti izrađivana u rokovima koji su nama neophodni, niti ćemo koristiti sve resurse i potencijale koje Podgorica ima. Samo od DUP-a Sadine, koji država zbog lošeg zakonskog rješenja ne uspijeva da donese šest, sedam godina, nama leži zarobljenih 150 miliona – kaže Rakčević.

Rakčević stanje u Podgorici opisuje kao katastrofalno.

– Brojna planska dokumenta, koja su na snazi, a ne odgovaraju potrebama, mi ne uspijevamo da derogiramo jer se ne donose nova. Ističem da su to planovi rađeni po principima nepovoljnim prema javnom interesu. Većina je donijeta po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je bio na snazi do 2016. i 2017. godine. Taj zakon je predviđao dva modela donošenja planske dokumenatcije. Prvi je bio da lokalne samouprave donose planove na bazi izbora obrađivača po principu tendera. Tako su planove radile kompanije koje su nudule najnižu cijenu, a recimo su iz Čačka, i nijesu mogli da odgovore adekvatno zadatku. Sa druge strane ostavljena je bila mogućnost investitorima da finansiraju izradu planskih dokumenata. Takva planska dokumenatcija koja je i dan danas važeća je katastrofalna – ističe Rakčević.

On kaže da su, DUP Gorica C i DUP Stara varoš-dio A stavili van snage kako bi zaštitili prostor.

– To su sve neka ad hok rješenja jedina moguća u tom trenutku. Za sistemsko rješavanje problema neophodno je da Glavni grad dobije nazad ingerencije, da formira agencije, da simultano počne proceduru izrade više desetina planskih dokumenata i da na godišnjem novu derogira makar toliko loših planova donošenjem novih, boljih. Potrebno je vratiti odavno izgubljeni balans. Podgorici prijeti dalja betonizacija realizacijom satrih, loših planova – kaže Rakčević.

Rakčević kaže da dok god procedura bude centralizovana ništa se neće riješiti.

– Planovi će se donositi jednako sporo ako ne i sporije, nećemo sanirati posledice i propustićemo brojne šanse za investiciono ulaganje koje bi moglo donijeti mnogo dobra Podgorici – ističe Rakčević.

Od Sadina bi profitirali preko 150 miliona

Luka Rakčević kaže da centralizovani način predstavlja predstavlja barijeru za razvoj Glavnog grada.
– Od prostora Sadina Grad bi mogao da profitira preko 150 miliona eura na komunalno opremanje i porez na nepokretnost u perspektivi. To su ogromna sredstva sa kojima bi mogli da preporodimo Podgoricu i da realizujemo brojne kapitalne projekte koje smo obećali građanima. Ukoliko bi za Sadine donijeli dokument koji je human i pustili ljude da grade na prostoru koji je ledina postigli bi dva ključna efekta. Prvi – investitore bi preselili iz užeg gradskog jezgra, a drugi – dostigli bi ogromne prihode – ističe Rakčević.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA