Radosavović: Milatovićev govor bez ostrašćenosti i govora o ugroženosti

Dan nakon inauguracije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, bilježimo prve analize. Komentarišući poruke šefa države naši sagovornici kažu da se moglo čuti sve ono što su građani upravo željeli da čuju. Nadaju se da slika koja je otšla u svijet, da su regionalni lideri na jednom mjestu, neće biti neuobičajena ubuduće.

Evropske integracije, uređena zemlja, bolji život, dobrosusjedski odnosi, pomirenje, glavne su poruke koje je nakon što je položio zakletvu, istakao je novi šef države Jakov Milatović.

„Nije bilo ostrašćenosti, nije bilo targetiranja, nije bilo prepadanja, govora o ugroženosti, o neprijateljima, građani su vjerujem možda ne po prvi put, ali dominantno, slušali nešto što se tiče života, što se tiče prije svega života građana i države kao nosioca svega toga“, kazao je pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

„Mislim da nije spomenuo nijednu temu koja može da bude previše sporna i da previše polarizuje društvo. Naravno političari jako lijepo govore, pitanje je šta će od toga da bude ostvareno i to je ono u stvari što treba da se vidi“, kazala je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

A i te kako gledaju zapadni partneri koji očekuju da Crna Gora ostane usmjerena na zadatke koji proističu iz procesa evropskih integracija.

„Mislim  da se to više potencira nego inače upravo zbog bojazni budući da će se opet buduća vlada vjerovatno negdje definisati sa onim konstituentima odnosno strukturama koje nisu toliko usmjerene na evorpske i evroatlantske integracije“, istakla je Đukanović.

I dok nas testiraju u Briselu, u Podgorici su nakon inauguracije Milatovića, uslijedile odmjerene poruke.

„Svi koji su diplomate i prisutni odnosno važna lica govorili su tako da ne žele nešto da upropaste, odnosno nadaju se najboljim odnosima, to je poenta svih govora“, kazao je Radosavović.

A ono po čemu će između ostalog, inauguracija ostati upamćena je što su na jednom mjestu bili predsjednici Srbije, Albanije, Hrvatske, Kosova te članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Ali se nadam da ono što se desilo u subotu ustvari da će se negdje dešavati i narednih godina sa aspekta prosto jačanja regionalne saradnje“, kazala je Đukanović.

Još neobičnije je što visoke zvaničnike susjednih država, ovog puta nije okupio međunarodni faktor.

„Jer kada ih okuplja EU ili neka veća sila da tako nazovemo to katkad djeluje kao moranje, odnosno roditeljski sastanak ili čas odjeljenske zajednice, u ovom slučaju kad Crna Gora okupi to znači da je postojala neka želja da se uveliča zaista prisustvom taj događaj“, poručio je Radosavović.

Izvor: RTCG

Foto: Anadolija

NIKŠIĆ PROGNOZA