„Prijemu povodom 16 godina od nezavisnosti Kosova nije prisustvovao niko od najviših zvaničnika“

Svečanosti koju je Ambasada Republike Kosovo u Podgorici organizovala povodom 16 godina od nezavisnosti te države nije prisustvovao niko od najviših ili visokih zvaničnika Crne Gore, saopštili su iz Nacionlne albanske unije (NAU).

„Nacionalna albanska unija nije očekivala da na prijemu budu predstavmici koalicije „Za budućnost Crne Gore“. Oni su, vjerovatno, još bili u transu nakon dočeka putiniste Milorada Dodika i još uvijek ne mijenjaju niti dlaku niti ćud. Ali, bilo je za očekivati da svečanosti prisustvuju predstanici PES-a i Demokrata, jer su na čelu vlasti u kojoj učestvuju i Albanci. Oni, vjerovatno, time nijesu htjeli reći svojim građanima albanske nacionalnosti da su višak u Vladi. Jer, ko ne poštuje državu Kosovo, ne može poštovati ni domaće Albance. Osim toga, dobrosusjedski odnosi su važna stavka u demokratskom imidžu država koje streme evropskoj integraciji. A naša država tome stremi“, navodi se u njihovom saopštenju.

Namjerni ili nenamjerni propust, kako kažu, ublažila je crnogorska opozicija čiji su najviši ili visoki predstavnici bili prisutni na godišnjici nezavisnosti najmladjeg susjeda.

„Vjerujemo da im je godilo kad su čuli rečenicu ambasadorke da Kosovo nikad neće zaboraviti otvorena vrata Crne Gore za oko stotinu hiljada kosovskih Albanaca koji su 1999. godine bježali od zločina režima Slobodana Miloševića“, dodali su iz Nacionalne albanske unije.

Ističu da je prijemu prisustvovalo mnogo zvanica, među kojima i ambasadori najvećih svjetskih demokratija.

Foto: NAU

NIKŠIĆ PROGNOZA