Popović: Ne isključujem mogućnost novih izbora

Nijesam optimista da će nova vlada biti izabrana do kraja jula i isteka redovnog proljećnog zasjedanja Skupštine. Vjerovatno će to biti novo mrcvarenje građana i formiranje Vlade tokom jesenjeg zasjedanja Skupštine, a ne isključujem ni nove parlamentarne izbore zbog nemogućnosti dogovora, kazao je u razgovoru za „Dan“ lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

On je dodao da nije bilo nikakvih formalnih sastanaka sa Pokretom Evropa sad, „a u ovakvoj političkoj atmosferi vjerovatno ih neće ih ni biti, što donosi veliku štetu evropskoj Crnoj Gori“.

Na parlamentarnim izborima održanim 11. juna Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, dok je koalicija „Zajedno“, okupljena oko Demokratske partije socijalista, osvojila 21 mandat. Liberalna partija je na izbore izašla kao dio te koalicije.

Popović ističe da nova izvršna vlast, kada bude izabrana, prije svega mora da riješi duboku političku i institucionalnu krizu.

– Takođe, Vlada treba ponovo da pokrene proces evropskih integracija, prevaziđe sve izražene podjele i očuva vanjskopolitički kurs zemlje. To moraju biti prioriteti – kazao je Popović.

Liberalna partija će na kongresu koji se održava danas izabrati novo rukovodstvo, a jedini kandidat za predsjednika stranke je član predsjedništva Vatroslav Belan. Popović objašnjava zašto je odlučio da se povuče sa čela stranke.

– Nakon gotovo 15 godina na čelu LPCG odlučio sam, iz ličnih razloga, da se ne kandidujem ponovo. Vjerujem da će nova generacija liberalnih vođa jasno odgovoriti novom vremenu, sprovesti liberalne reforme i doprinijeti daljem razvijanju Crne Gore kao pravične i ekološke evropske države – navodi Popović.

On je dodao da će i dalje biti dio Liberalne partije.

– Naravno da ću biti, jednom liberal vazda liberal. Spreman sam da iz drugog plana ubuduće doprinosim nepokolebljivoj vjeri Liberalne partije u evropske liberalne vrijednosti i zaštiti crnogorskih nacionalnih interesa – naveo je Popović.

Teško do dvotrećinske većine

Konsenzus vodećih političkih snaga u Crnoj Gori koji bi se pretočio u dvotrećinsku većinu potreban je za izbor čelnika tužilaštva i temeljnu promjenu izbornog zakonodavstva. Dvotrećinska većina potrebna je i da bi se promijenio Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i da se izaberu vrhovni državni tužilac i dio članova Sudskog savjeta.
– Ako se parlamentarne partije budu isključivale iz pregovora o formiranja izvršne vlasi gotovo je nemoguće doći do neophodne kvalifikovane većine, posebno za imenovanja u pravosuđu. Strah me je da će to ponovo biti godine koje su pojeli skakavci – naveo je Popović.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA