Popović najavila formiranje novog Ženskog kluba

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, otvorila je danas, u Skupštini Crne Gore, Panel na temu ,,Politički put žena od sticanja prava glasa“.

Poželjevši dobrodošlicu gostima u uglednu crnogorsku instituciju i zahvlivši partnerima iz UNDP-a, Evropske unije, ambasade Češke i ambasade Austrije, potpredsjednica Popović je istakla da joj je posebno drago što ovom događaju prisustvuju žene koje su ispisivale istoriju Crne Gore kroz funkcije poslanica i ministrica, saopšteno je iz Skupštine. 

„Želim istaknuti važnost aktivnog dijaloga o učešću žena u političkom životu našeg društva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju žene u političkom okruženju. Naša Skupština treba biti mjesto gdje se čuje širok spektar mišljenja, a posebno je važno čuti stavove žena o ključnim pitanjima, to je jedini način stvaranja inkluzivnog političkog prostora“, dodala je potpredsjednica Popović, istaknuvši važnost studije „80 godina političke participacije žena“ koju su izradile Snežana Jonica, Marija Blagojević i Kaća Đuričković.

„Nikada više ne smijemo dozvoliti da žena koja je u politici bude napadnuta samo zato što je u politici ili zbog toga što je javno iznijela neku riječ koja ne odgovara suprotstavljenoj strani. Žene donose različite prespektive, iskustva i vrijednosti u političke procese, kao i bolje i uravnoteženije odluke“ poručila je potpredsjednica Popović.

Potpredsjednica je i najavila formiranje novog Ženskog kluba koji će umrežiti žene Crne Gore da bi promijenile političku klimu i postigle bolje rezultate u oblasi rodne ravnopravnosti i izrazila nadu da će i kolege muškarci pružiti pomoći u tom projektu.

„Svi zajedno imamo odgovornost stvaranja društva u kojem se cijeni doprinos žena političkom dijalogu. U skladu sa tim ovaj skup postaje platforma za dijalog, razmjenu ideja i usklađivanje sa vizijom koju dijelimo, da zajedno gradimo društvo rodne ravnopravnosti“ zaključila je Popović.

Panel je organizovan od strane Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori u okviru kampanje „16 dana aktivizma“. 

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA