Detalji odluke Apelacionog suda povodom Krstovića: Cjenkala se za 20 centi za banane, ne za kokain

Poruke u kojima Marina Krstović pregovara sa K.F. nikako ne mogu ukazati na sumnju da se dogovaraju oko krijumčarenja kokaina.

To je zaključeno u odluci kojom je Apelacioni sud nedavno potvrdio oslobađajuću presudu Marini i njenom ocu Budimiru Krstoviću, koji su bili optuženi za šverc 1,2 tone droge.

Prvostepenu presudu kojom su Krstovići oslobođeni krivice izrekao je Viši sud u Podgorici, a potvrdio je Apelacioni sud. Sudije oba suda utvrdile su da ne postoji sumnja da je Marina Krstović dogovarala šverc kokaina zbog cijene robe koju je dogovarala, odnosno cjenkanja da spusti cijenu za 20 centi po kilogramu, kao i zbog upozorenja od čega se roba kvari.

U odluci je navedeno da Marinin otac, optuženi Budimir Krstović, od 1994. godine ima firmu koja se bavi uvozom banana i drugog voća i povrća. Njegova kćerka je 2021. godine od K.F., vlasnika firme iz Ekvadora, sa kojim je imala dugogodišnju saradanju, poručila tri kontejnera banana.

– Iz prevoda poruka sa engleskog jezika prvostepeni sud izvlači pravilan zaključak da se na osnovu sadržine istih ne može sa sigurnošću utvrditi da je optužena Krstović Marina „u šiframa“ razgovarala sa K.F., kako bi od njega nabavila opojnu drogu kokain. Naime, iz te komunikacije proizilazi da optužena u periodu od 8.6. do 23.6.2021. godine razmjenjuje poruke sa K.F. (K.G.), koje se odnose na zdravstveno stanje N.N. lica, da bi u poruci od 15.7.2021. godine od K.F., putem mejla, naručila tri kontejnera po 5,80 dolara. Sadržina ove poruke ne ukazuje da se radi o „sumnjivoj“ narudžbini, već da je u pitanju voće, konkretno banane, o čemu govori i cijena koja se u poruci pominje – piše u odluci Apelacionog suda.

Takođe, sudije su zaključile da poruke o ruti kojom je roba stigla iz Ekvadora u Crnu Goru nijesu sumnjive, jer sadrže podatke o kojima te dvije firme komuniciraju već deset godina. Sud je analizirao poruke i od 8. juna 2021. godine, kada su Marina Krstović i K.F. pregovarali o uplati i kada su obaviješteni da je jedan tovar oštećen zbog kontrole Specijalne policije za borbu protiv narkotika. Utvrdili su da su netačni navodi tužioca da se radi o pregovorima oko kokaina, te da je opravdana briga optužene jer je oštećeno 108 kutija banana, a da oni od toga posla žive. Takođe, nijesu sumnjive ni poruke o kvalitetu robe jer postoje dokazi da dopremljene banane u nekom slučaju nijesu bile zrele ili su bile oštećene.

Iz suda su posebno naglasili činjenicu da je Marina Krstović inspektorima sama dala na uvid mobilni telefon i laptop i naloge preko kojih je nabavljala banane. Da Krstovići nijesu počinili djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga potvrđuje i svjedočenje nekih carinika i policajaca. Oni su potvrdili da se kontejneri sa kokainom ni po čemu nijesu razlikovali od onih u kojima su bile samo banane. Takođe, naveli su da su špediteri, a ne Krstovići, odredili da dva kontejnera idu direktno u magacin. Naglasili su i da kontejnere sa narkoticima, koji su bili pod video-nadzorom, niko nije nadgledao, niti im prilazio, ni pokušavao da prepakuje, što se uglavnom radi kada su u pitanju narkotici.

Slaba koordinacija policije i tužilaštva

Branilac Marine i Budimira Krstovića, advokat Stefan Jovanović, kazao je na sjednici Apelacionog suda povodom razmatranja žalbi tužilaštva da je prvostepena odluka pravilna, zakonita i hrabra i da je ostalo nejasno ko je prekinuo kontrolisanu isporuku i odlučio da se izvrši nezakoniti pretres u magacinu Krstovića. Ocijenio je da o tome najbolje govori izjava rukovodioca VDT-a u Podgorici da je koordinacija službenika policije koji su postupali u ovom slučaju i nadležnog tužilaštva bila slaba, a što sve upućuje na zaključak da samo tužilaštvo nema dokaza da se njegovi branjenici nađu pred sudom. Jovanović je naveo i da su njegovi branjenici optuženi za krivično djelo iz čl. 300 st. 1 KZCG, a stavlja im se na teret da su u Crnu Goru uvezli više od jedne tone kokaina iz razloga da bi im sudio sudija pojedinac i vjerovatno da se donese očekivana odluka.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA