„Politika je „najmuškiji“ od svih poslova i najteži bastion u borbi za ravnopravnost“

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović učestvovala je u panelu „Politički put žena od sticanja prava glasa“, koji je održan u Skupštini Crne Gore.

Ovaj značajan događaj, pod pokroviteljstvom UNDP-a u Crnoj Gori, dio je kampanje „16 dana aktivizma“ i imao je za cilj isticanje ključne uloge žena u donošenju odluka, posebno u kontekstu šire borbe protiv nasilja, čiji je glavni cilj naglasiti važnost analize trenutnog položaja žena u društvu u odnosu na postignuća naših prethodnih generacija. Na panelu je naglašena nužnost dijaloga o prisustvu žena na mjestima odlučivanja kao ključnom elementu društvenog napretka.

Vujović je istakla zadovoljstvo što kao bivša poslanica, a sada predstavnica izvršne vlasti i ministarka u 44. Vladi Crne Gore, ima priliku da učestvuje u panelu i govori o ovoj vrlo važnoj temi.

Ona istovremeno navodi da tako nešto ne bi bilo moguće da se prije 80 godina nije osnovalo Antifašističko vijeće u Kolašinu i da nije bilo ambicije žena da stanu rame uz rame i da se bore u Drugom svjetskom ratu, da pokažu da mogu da budu jednaki junaci – junakinje, kao što to mogu da budu i muškarci i tako zauzmu prvi bastion rodne ravnopravnosti, a to je pravo glasa.

Poslijeratne godine donijele su primjere ženske emancipacije – radna mjesta, jednake plate…ali decenijama mali broj žena u politici.

„Politika je najteži bastion koji žene osvajaju, jer su politika i moć uvijek muški posao „par exellans“ i zato u čast ove solidarnosti i utiranja puta, kako se zove današnji panel, odajem posebno priznanje svim pionirkama koje su postepeno krčile put ženama i postajale važne u crnogorskoj politici“, rekla je Vujović i dodala:

„Na nama je da se sjećamo i njegujemo ideje Ženskog kluba, isto tako i ne manje važnog Odbora za rodnu ravnopravnost i Žensku političku mrežu koja je bila prva nježna paukova mreža ženske solidarnosti izvan partijskih granica i formirala prve aktivnosti u kojima je UNDP učestvovao od samog početka“.

Osvrnuvši se na povećanje broja žena u politici, naglasila je da ženskoj priči trebaju uspješne priče ženskog liderstva: “Da pokažemo mladim ženama koje nas gledaju sada da se može biti uspješna političarka. Da je to jedan put težak i trnovit, sa svim onim staklenim plafonima za koje znamo, ali da može da stoji i jedna ministarka, i jedna poslanica, i jedna potpredsjednica Skupštine i potpredsjednica Skupštine Savjeta Evrope itd… I da širimo tu mrežu, da naš pozitivan primjer bude dodatno tkanje onoj paukovoj mreži ženske solidarnosti, i da kažemo da uspješne ženske priče jačaju sve više žena u liderstvu. Muškarci imaju svoje zatvorene sobe i svoj sleng koji mi ne razumijemo dovoljno, tako da su i ženske političke mreže sasvim legitimna stvar kojoj mi treba da doprinosimo“.

„U trenucima kada sam bila napadana i osporavana od dijela javnosti, mnogi ženski glasovi – javni i anonimni, dali su mi „vjetar u leđa“, moja snaga bila je i njihova snaga i tada sam shvatila šta znači “WOMEN POWER“  i da bi moj uspjeh bio uspjeh svih nas“, objasnila je Vujović.

Ona je na kraju svog izlaganja naglasila ambiciju, solidarnost i mir kao tri ključna pojma:

„Ambicija – Ističe da je potrebno imati ličnu želju i ambiciju da se uđe u polje politike, da se mijenjaju ustaljene prakse.

Kako navodi, to je lična odluka da se uzme moć u svoje ruke. Moć ne dolazi lako i ona se nikome ne poklanja, već se za nju se treba neumorno boriti! To je pitanje ambicije – ličnog svojstva“.

„Solidarnost – ističe važnost zajedništva među ženama kao ključnog elementa kolektivnog interesa: “Solidarnost je kolektivni interes. Ako smo udružene i jake, možemo se naći za stolom gdje se donose najvažije odluke! To je interes svih. Ženama su potrebne uspješne priče žena liderki, uz koje i one same jačaju. To su pozitivni primjeri“.

„Mir – Politika je, kako ministarka naglašava, područje stalne borbe.“Ipak, ostvarivanje AMBICIJE i SOLIDARNOSTI  je lakše u miru. U krizama i ratovima, teško je govoriti o ambiciji, solidarnosti i ravnopravnosti. Stoga je važno govoriti o ženama koje nemaju osnovna prava – pravo na život u miru i slobodi.“

“Svaki život je važan! Zato mi žene moramo da plivamo uzvodno, da udružimo svoje snage i kažemo NE svakoj vrsti nepravde i patnje, regresije prava, a kažemo DA novom ženskom antifasistickom pokretu!“, zaključila je Vujović.

Foto: skupstina.me

NIKŠIĆ PROGNOZA