Politička kriza zbog Šavnika: Blokadu rada Odbora najavili DPS, SD i URA

Sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu još nije zakazana jer su, osim Demokratske partije socijalista (DPS), blokadu učešća u tom privremenom parlamentarnom radnom tijelu najavili Socijaldemokrate (SD) i Građanski pokret Ura, budući da Vlada nije povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku.

Odbor za izbornu reformu ima ukupno 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije, a kopredsjedavaju Nikola Rakočević iz DPS-a i Vasilije Čarapić iz PES-a.

– Mi ne idemo na sjednice Odbora – rekao je Pobjedi izvor iz vrha DPS-a.

Konačnu odluku o izlasku iz Odbora SD će, kako je Pobjedi rekao poslanik te stranke Nikola Zirojević, donijeti na nadležnim partijskim organima.

– Još se nijesmo izjašnjavali o tome kako bismo dali malo vremena da vidimo šta će se desiti. Ukoliko ovo ostane na snazi i ukoliko ne bude želje za razgovorom i dogovorom, onda ćemo se i mi na adekvatan način odnijeti prema takvoj odluci – rekao je Zirojević.

POTREBAN KONSENZUS

On je ocijenio da pitanje Šavnika mora biti riješeno kroz opšti politički konsenzus, a da najava o blokadi rada Odbora treba da bude upozorenje za sve u Crnoj Gori.

– Treba uraditi sve da se zadrži funkcionisanje i stabilan rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Pitanje Šavnika može i mora biti riješeno jedino kroz opšti politički konsenzus svih činilaca, sa konačnim ciljem da se izabere nova lokalna uprava u Šavniku i naravno da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu nastavi sa radom i funkcionisanjem u punom kapacitetu – zaključio je Zirojević.

Juče je reagovala i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč, navodeći kako Vlada koja ne želi izborne reforme nije evropska.

– Vlada koja oduzima biračko pravo je nedemokratska. Premijer Milojko Spajić će na pitanju Šavnika odgovoriti evropskim partnerima, građanima, kao i opoziciji je li zainteresovan za evropske integracije ili je na Mandićevom kursu – napisala je Vuković-Kuč u objavi na platformi Iks.

Sada se, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, čeka ishod razgovora premijera Milojka Spajića s ambasadorima Kvinte, koji su krajem prethodne sedmice razgovarali sa predstavnicima opozicije.

– Očekujemo da Spajić nakon sastanka sa strancima pokaže neku spremnost za dogovor i kompromis – rekao je izvor Pobjede.

PRITISAK AMBASADA

Prethodno su se sa stavom šefa države Jakova Milatovića da novi izborni proces u Šavniku ne može početi dok se ne završi prethodni saglasili Delegacija Evropske unije i ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Podgorici.

Iz tih predstavništava su poručili da izborni proces, koji u Šavniku traje od 2022. godine, treba da bude okončan.

– Na crnogorskim institucijama je da odluče koji je najbolji način da se to ostvari, poštujući važeće zakonodavstvo i vladavinu prava – naveli su iz Delegacije EU, odgovarajući na upit Vijesti.

Istog su stava i iz britanske ambasade, iz koje naglašavaju da je izborni proces predugo u prekidu i da se oni nadaju da će što prije biti priveden kraju.

I iz američke ambasade ističu da SAD podržavaju traženje rješenja „za blokirane lokalne izbore u Šavniku u skladu s važećim zakonima i pravnim procedurama Crne Gore“.

– Važno je naglasiti da građani Crne Gore zaslužuju funkcionalnu lokalnu samoupravu koja je utemeljena na vladavini prava – saopštili su iz Ambasade SAD.

Beznađe u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice, jer članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

Posljednji takav prekid glasanja dogodio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu. Vlada je, zatim, povukla odluku o formiranju odbora povjerenika „kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje“.

Na ove nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već zatraži da se okončaju započeti.

Isti potez je povukao i samo nekoliko dana kasnije, kada je Vlada napravila pravni manevar, aktivirala povučenu odluku i zvanično uvela prinudnu upravu u opštini na sjeveru.

Milatović je ponovo konstatovao da novi izbori u tom gradu ne mogu biti raspisani jer bi to, kako je ocijenio, značilo narušavanje pravnog poretka.

U oba slučaja Milatović se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da mandat Skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

S obzirom na to da je mandat SO Šavnik prestao 2022. godine, te da od tada traje izborni ciklus u tom gradu, ocjena pravnog tima predsjednika države je da je zakonski nemoguće raspisati nove izbore, već da treba stvoriti uslove da se postojeći okončaju.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58.

foto:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA