Perić: Bez jasne ideje, nova vlada neće moći da ispuni obećanja građanima

Bez jasne ideje i definisanih rokova nova vlada neće moći da ispuni obećanja na osnovu kojih je dobila povjerenje, kazao je lider Pokreta Preokret Srđan Perić. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” rekao da ukoliko do polovne seprtembra bude formirana nova vlada to je relativno brz period.

Perić kaže da je očigledno da nema čvrstog dgovora o formiranju vlade, ali da je sve u rokovima.

“Predsjednik države je najavio da će narednih 15-ak dana predložiti mandatara, nakon tog trenutka teče rok od 90 dana kada Skupština mora izabrati premijera. Ukoliko se to ne desi, Skupština se raspušta. Ukoliko se sve kreće u najavama koje su date, to bi značilo oko tri i po mjeseca, najdalje od današnjeg dana”, objašnjava Perić.

On kaže da bez jasne ideje upadamo u neku vrstu kombinatorike.

“Pregovori su krenuli na vrijeme. Ako se konstituiše do polovine septembra, to će biti veoma brzo formirana vlada, ali da vidimo kako će biti formirana, na kojim osnovama”, kazao je Perić.

Ističe da je najbitnije da javnost bude kontrolor, kako se ne bi provodila samovolja.

“Koaliciju su dobili na osnovu obećanja, mi tražimo da se ispune obećanja. Kada budemo više insistirali na legitimitetu vlasti, radiće više u našem interesu”, kazao je on.

Ključno pitanje je, kako smatra, da li će premijer biti izabran u odnosu na očekivanog mandatara. Kada je riječ o predsjedniku parlamenta, objašnjava da obično to mjesto pripada drugoj najjačoj stranci ili koaliciji u vlasti.

“Pitanje je ko je taj drugi najjači, to je nedefinisano. Da li je to ZBCG, u toj koaliciji, ako je šira”, kazao je on.

Naglašava da su rokovi jako bitni za konstituisanje vlade.

“Ako idete bez tih rokova, vas ništa ne sprečava da za godinu kažete, ja sa ovim konstituentima ne mogu da radim, pravim postavku. To je nešto čemu se ide ako se ne napravi čvrst dogovor“, kazao je on. 

foto:RTCG/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA