Opet traže smanjenje funkcionerskih naknada

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dostavio je ponovo inicijativu za izmjenu dva zakona članovima novog skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kako bi se, navode, redukovale funkcionerske naknade nakon prestanka funkcije. Te naknade, kako su naveli u inicijativi, prilično opterećuju budžet Crne Gore. Potpredsjednica Skupštine i funkcinerka Demokratske Crne Gore Zdenka Popović za Radio Crne Gore kaže da još nije pročitala tekst inicijative, ali da razloga za ozbiljan razgovor na tu temu, ima na pretek.

Kako saopštavaju, Centar za građansko obrazovanje u kontinuitetu ukazuje na loše zakonsko rješenje kojim se uređuje pravo funkcionera na primanje naknade godinu po prestanku funkcije, a koje propisuje član 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Nikola Đurašević iz te nevladine organizacije upozorava da je takva praksa nepravedna prema ostalim zaposlenima u Crnoj Gori.

„Ovom normom se favorizuju javni funkcioneri u odnosu na ostale zaposlene u državi, a i česte su njene zloupotrebe za hranjenje partijske infrastrukture i na štetu javnog interesa“, kaže Đurašević.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović još nije pročitala tekst inicijativu CGO, ali smatra da je pažljiva revizija neophodna.

„Ono što je svakako sigurno to je da ćemo morati da uradimo jednu sveobuhvatnu analizu, prije svega da vidimo ko su funkcioneri koji su sve ovo vrijeme primali funkcionersku naknadu po prestanku funkcije. Ja mislim da je tu bilo jako puno zloupotreba“, ističe Popović.

Đurašević zapaža da je Crna Gora po pitanju takozvanih funkcionerskih naknada najizdašnija u regionu.

„Način na koji se stiče ovo pravo, a koje ne podliježe nikakvim ograničenjima u pogledu ostvarivanja, ne prepoznaju drugi pravni sistemi. Primjera radi, u Hrvatskoj ovo pravo na naknadu nemaju funkcioneri koji su razriješani ili koji su dali ostavku, dok u Srbiji to pravo traje tri mjeseca, odnosno šest mjeseci za poslanike“, objašnjava Đurašević.

Popović ukazuje da je pojedinim funkcionerima, kojima prestane mandat, neophodna određena naknada.

„Zaista moramo biti pažljivi prilikom analize, jer imate javne funkcionere koji su pred penzijom, ne možemo od tih ljudi praviti socijalne slučajeve“, kaže Popović.

Podsjetimo, Centar za građansko obrazovanje dostavio je identičnu inicijativu i poslanicima u prošlom mandatu Skupštine, ali su je svi klubovi tada ignorisali.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA