„Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku biće predmet posebnih analiza“

Odluka Vlade o uvođenju prinudne uprave u Šavniku će vjerovatno biti predmet posebnih analiza, zbog eventualnih posljedica koje može imati na neke buduće situacije i uticaj centralne vlasti na lokalnu demokratiju, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

No, kako su kazali iz CDT-a, ona je svakako donijela još jedno otvoreno pitanje koje se tiče izbornog procesa.

„Nadamo se da su sve institucije koje imaju nadležnosti vezane za izbore u Šavniku imale prethodnu komunikaciju i pripremile pravno održivo rješenje kako ovi izbori ne bi bili još jedna „inovacija“ u teoriji i praksi. Izborni proces za izbor odbornika započet 2022. godine još uvijek nije završen, a eventualno paralelno sprovođenje dva izborna procesa, osim što bi demonstriralo neznanje i neodgovornost donosilaca odluka, predstavljalo bi i kršenje elementarnih demokratskih postulata i principa vladavine prava“, saopšteno je iz CDT-a.

Programske direktorice CDT-a Milice Kovačević kazala je da će Odluka Vlade o raspuštanju SO Šavnik i uvođenju prinudne uprave u ovu opštinu. 

„Upitno je da li je SO Šavnik mogla da uradi više, a u skladu sa Zakonom od raspuštanja Opštinske izborne komisije i formiranja nove koja bi završila započeti izborni proces“, kazala je Kovačević.

Brine ih, kako je kazala Kovačević, da ovakva odluka ne stvori u budućnosti presedan prema kojem će Vlada moći da raspušta skupštine opštine onda kada joj se ne sviđaju njihove odluke. 

Foto: CDT

NIKŠIĆ PROGNOZA