Federika Mogerini: Proširenje je živo, Crna Gora će postati članica EU

Bivša visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini vjeruje da će Crna Gora postati članica Evropske unije i poručuje da je proces proširenja življi nego prije.

Ona je u razgovoru za Forbes Crna Gora, na marginama ESG Adria samita u Tivtu, kazala da vidi napredak u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

„Više nisam uključena u pregovore, pa ne bih ulazila u detalje pregovora. Ali vidim napredak, a posebno još vidim entuzijazam i odlučnost da se to ostvari, što smatram najvažnijim – vjerovati da će ovaj proces dovesti do članstva u Evropskoj uniji i uložiti napore da se sprovedu sve potrebne aktivnosti“, kazala je Mogerini.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje da li vjeruje da Crna Gora može postati sljedeća članica EU.

„Ne mogu da kažem, ne mogu to komentarisati, a posebno ne mogu da kažem da li će biti sljedeća članica ili ne. Ali mogu da kažem da lično vjerujem da će Crna Gora postati članica Evropske unije“, kazala je.

Na pitanje da li je realno da Crna Gora dobije Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24 u junu, kao što očekuje Vlada, takođe nije mogla da odgovori:

„To nije na meni da kažem“.

Crna Gora sa EU pregovara 12 godina, otvorila je 33 a zatvorila tri poglavlja. Prema novoj metodologiji pristupanja, koju je prihvatila Crna Gora, nijedno poglavlje ne može biti zatvoreno prije ključnih – 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Mogerini je bila visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku od 2014. do 2019. godine. Bila je i italijanska ministarka spoljnih poslova i međunarodne saradnje, a sada je rektorka Koledža Evrope (College of Europe).

Na pitanje kako joj sada izgleda EU u odnosu na period kada je ona bila u Evropskoj komisiji, odgovorila je da su vremena sada teža, ali je EU reagovala na pravi način na sve izazove.

„Od kada sam napustila dužnost, suočili smo se sa velikom pandemijom i zdravstvenom krizom. Klimatska kriza postaje sve ozbiljnija iz dana u dan. I imamo veliki invaziju na jednu evropsku zemlju od strane Rusije“, podsjetila je Mogerini.

Kako je dodala, jasno je da je rat na Bliskom istoku ponovo počeo, sa spiralom koja je veoma opasna za cijelu regiju, ne samo za Izrael i Palestinu.

„Dakle, situacija oko nas i u Evropi postala je teža. Ali mislim da je Evropska unija reagovala na ove izuzetno ozbiljne prijetnje i izazove na veoma dobar način. Uspješno smo odgovorili na zdravstvenu krizu na ujedinjen, relevantan i brz način sa veoma hrabrim odlukama. Da nije bilo EU, vjerovatno se Evropa ne bi onako uspješno suočila sa pandemijom. I kao Italijanka, mogu to da kažem jer je moja zemlja vjerovatno bila prva pogođena i najviše pogođena“, rekla je Mogerini.

EU je, kaže, uspješno reagovala na rat u Ukrajini – na ujedinjen i odlučan način sa vojnom podrškom, ali i sa finansijskom podrškom Ukrajini, kao i sa perspektivom članstva, što je bio istorijski korak.

„I to je takođe dovelo do ponovnog otvaranja kanala, vjerodostojnog kanala, za zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže Evropskoj uniji, što je, mislim, veoma važan politički korak. Dakle, mislim da je Evropska unija danas, u poređenju sa prije pet, šest godina, u mnogo težem okruženju, kao i cijeli svijet, ali je sama u veoma dobrom stanju“, rekla je Mogerini.

Foto: ESG Adria Summit/X

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA