Odbornici SO Tuzi usvojili budžet, Duković tvrdi: Opština živi od donacija

Usvojen je budžet Opštine Tuzi za narednu godinu u iznosu od 7.359.987 eura. Za odbornike opozcije on nije razvojni i temelji se na donacijama, dok vlast kaže da predstavlja novi ciklus investicija u Malesiji.

Halil Duković, odbornik DPS-a, kazao je tokom skupštinske rasprave da je pred njima budžet želja.

– Mnogo je više želja od mogućnosti, a najbolje je kada se poklope. Svaka opština počiva na prihodima od poreza, taksi i naknada. Po tome znamo da li je opština jaka, a po rashodima kako funkcioniše. Kod nas sve to zajedno je oko tri miliona. To je jačina opštine. Rashodi su nam 4,1 milion. Znači veći su rashodi od prihoda. To govori o našoj opštini. Ko upada tu, naravno donacije. Iz budžeta države oko 131.000 eura. To je vjerovatno zbog koalicije sa Andrijom Mandićem, pa su vam ustupili ta sredstva. Mi još živimo od donacija. To nije loše, ali je pitanje do kada. Tu su i pare od Egalizacionog fonda, opet donacija – kaže Duković.

Sekretar za finansije Driton Đokaj kaže da nijesu u pitanju sve donacije.

– Novac ide od nas do države i vraća nam se. Tačno je da piše donacija, a tu ima i projekata. Ne možemo Egalizacioni fond smatrati donacijom. Realizacija svih budžeta je bila preko 90 procenata do sada i jedina smo opština koja dobija pozitivno mišljenje od DRI i to bez primjedbi i sugestija – kaže Đokaj.

Dukoviću nije jasna ni stavka prihoda od pola miliona od prodaje imovine.

– Po kojoj cijeni ste planirali da prodajete imovinu i gdje je ta imovina? Troškovi goriva za sekretarijate su nula, a za predsjednika 50.000 eura. Da li će samo on da se vozi, a ostali da idu pješke ili će da dijeli gorivo – navodi Duković.

Đokaj objašnjava da je gorivo za sve stavljeno pod jednom stavkom, te da se neće samo predsjednik voziti.

Elvira Redžematović, sekretarka za imovinu, ističe da postoji interesovanje od pravnih i fizičkih lica za kupovinu nepokretnosti. U pitanju su, kako kaže, nekretnine u blizini Deponije i na putu ka Božaju.

–Planiramo da uđemo u proceduru prodaje. Prvo ćemo mapirati lokacije pa će vještak procijeniti nepokretnost i radićemo odluku koju ćemo dostaviti Vladi. Nakon toga pripremamo materijal za SO koja daje saglasnost – ističe Redžematović.

Lindon Đeljaj, predsjednik Opštine, kazao je da planiraju da prodaju zemljište ali da to neće učiniti sjutra, već imaju cijelu godinu da završe proceduru. On je istakao da će SO biti ta koja će ovjeriti sve.

Nezavisni odbornik Adnan Pepić smatra da se mora uraditi obilaznica oko Tuzi i da za to treba aplicirati kod države. Albijan Siništaj (AA) ističe da je budžet predstavlja novi ciklus investicija u Malesiji.

– Slažem se da je obilaznica važna ali se ne može raditi bez Ržaničkog mosta -smatra Siništaj.

Amina Nikaj (DPS) kaže da je naselju Hadžaj obećan stadion za djecu, ali da ništa nije urađeno. Demir Drešević (DPS) smatra da je budžet potrošački, a ne razvojni.

– Veliki dio sredstava ide na zarade zaposlenih. Zbog novih granskih kolektivnih ugovora preduzeća su dovedena pred bankrotom, a planirana su inova zapošljavanja. To znači da će morati da pomaže Opština kao osnivač – ističe Drešević.

Skupština je stavila van snage Odluku o donošenju Urbanističkog projekta Sanitarna deponija sa reciklažnim centrom. Ljeka Ivezaj, sekretar za planiranje prostora kazao je da je glavni razlog zbog kojeg se ovaj dokument stavlja van snage zaštita interesa stanovništva.

– Uočeno je dosta problema koji devastiraju sredinu. Zato se to treba preduhitriti kako bi se donio novi planski dokument. Za isti plan smo imali inicijativu kod Ustavnog suda jer je donešen bez saglasnosti opštine, a dio Deponije je na teritoriji Tuzi – ističe Ivezaj.

Skupština je Iliru Camaju produžila mandat v.d. direktora Vodovoda za još šest mjeseci, a između ostalog usvojeni su i godišnji izvještaji i programi rada preduzeća Pijace, Komunalno, Vodovod i Turistička organizacija Tuzi.

Foto: Dan/Mićko Vujisić

NIKŠIĆ PROGNOZA