Novaković Đurović o rekonstrukciji Vlade: Manjinski je podržavaju, dominantno na nju utiču

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović kaže da najave vrlo skore rekonstrukcije Vlade Crne Gore jasno govore da manjinska podrška Koalicije „Za budućnost Crne Gore“ kabinetu Milojka Spajića ipak nije stabilna i da konstituenti te podrške, umjesto Evrope sad, dominantno utiču na političke procese.

Podsjetimo, poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović rekao je nedavno za „Dan“ moguće da do rekonstrukcije kabineta premijera Milojka Spajića dođe odmah nakon novogodišnjih praznika ili u prvoj polovini naredne godine.

– Jasno je da u sporazumu stoji krajnji rok do kada će biti rekonstrukcija, što ne znači da već nije zrelo da odmah dođe do rekonstrukcije. Iskreno, ova parlamentarna većina je isporučila impozantne rezultate u nekim oblastima. Zato do rekonstrukcije može doći i nakon novogodišnjih praznika – rekao je Zogović.

Njegove izjave potvrdio je i predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Poslanica Novaković Đurović je u razgovoru za „Dan“ kazala da je činjenica, iako je pitanje rekonstrukcije Vlade, u suštini, pitanje za parlamentarnu većinu, da i ove najave govore da i u samoj većini ne postoje baš istovjetni pogledi na to kad rekonstrukcija treba da se dogodi.

– Već je poznato na koji način rekonstrukcija treba da se izvede i ona nije planirana na nekim principijelnim osnovama da, na primjer, možete da poslije određenog vremena pogledate koji resori funkcionišu ili daju rezultate. Ti resori su, međutim, već unaprijed podijeljeni, što govori da je riječ o jednom isključivo političkom dogovoru i postizanju konsenzusa oko neophodne manjinske podrške za vladu – kaže ona.

Kada na dnevni red dođe rekonstrukcija 44. vlade, Demokratska narodna partija i Nova srpska demokratija dobiće jedno potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta – saobraćaj, prosvjetu, turizam i urbanizam.

Odgovarajući na pitanje na čemu lider GP URA Dritan Abazović temelji tezu da je ova partija, u stvari, jedina opoziciona stranka u Skupštini, Novaković Đurović kaže da se njena partija isključivo bori za državne interese, a samim tim i interese građana Crne Gore.

– Zaista mislim da je to očigledno ako se prati rad Skupštine da Građanski pokret URA jedina, otvoreno, bez rukavica problematizuje ono što su zaista otvorena pitanja i funkcionisanje nove parlamentarne većine i vlade. GP URA nema bilo kakve zakulisne dogovore za razliku od ostalih političkih subjekata u parlamentu sa Evropskom unijom ili parlamentarnom većinom. Nema nikakva očekivanja niti želju da bude dio vlade ili nekog novog političkog dogovora, a da je to suprotno našim principima i onome što smatramo da je najbolje za nacionalne, odnosno državne interese Crne Gore. Tako da je, čini mi se, ta impresija da URA trenutno jedina jeste opoziciona partija potpuno opravdana i očigledna – zaključuje poslanica Ana Novaković Đurović.

Osjeća se nepovjerenje i nestabilnost u koaliciji

Novaković Đurović kaže da iza dogovora o rekonstrukciji kabineta Milojka Spajića provijava nepovjerenje i nestabilnost.

– Ove recentne najave kazuju da ta manjinska podrška ipak nije tako stabilna i da, očigledno, konstituenti koji su dali manjinsku podršku prilično utiču, možda i dominantno, na političke procese, a ne Evropa sad, kako bi to po snazi trebalo da bude. Vidjećemo što će na kraju biti, šta je dogovor, a šta ishod. Ono što je suština jeste da, nažalost, rekonstrukcija, ukoliko do nje dođe, ponavljam, neće biti plod jednog pravednog pristupa u promjeni i poboljšanju funkcionisanja vlade, već isključivo dio međusobne političke nagodbe – ističe Novaković Đurović.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA