Njemačka pruža snažnu podršku Crnoj Gori na putu ka EU

Predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije Ivan Vuković, Jovan Subotić, Simonida Kordić i Ana Novaković Đurović održali su sastanak sa ministarkom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok ( Annalena Baerbock) i poslanicima njemačkog Bundestaga Deborom Diring (Deborah Düring),  Jirgenom Hartom (Jürgen Hardt) i Urlihom Lehteom (Ulrich Werner Maria Lechte).

Ministarka vanjskih poslovaNjemčake Berbok pohvalila je postignute rezultate Vlade i Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija i naglasila da Crna Gora može računati na snažnu podršku Njemačke u njenim daljim naporima na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Uz to, podsjetila je na obavezu zemalja Zapadnog Balkana koji teže članstvu u EU da obezbijede potpunu usklađenost nacionalnih politika sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, saopšteno je iz Skupštine.

Govoreći o evropskom putu Crne Gore, Berbok je istakla spremnost Njemačke da pruži pomoć Crnoj Gori u procesu reforme i jačanja policijske organizacije, a u kontekstu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanici Bundestaga interesovali su se za odnos građana prema ideji članstva Crne Gore u EU, aktivnosti Vlade na planu zelene tranzicije, sistemske odgovore na problem nasilja u porodici, te ukazali na potrebu stvaranja finansijskih pretpostavki za efikasan rad pravosudnih organa.

Članovi Odbora za evropske integracije istakli su da je, u narednim mjesecima, fokus aktivnosti državnih organa na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, uz očekivanje da bi to moglo rezultirati pozitivnim izvještajem EU koji bi Crnoj Gori širom otvorio vrata punopravnog članstva.

Poslanici Skupštine Crne Gore iznijeli su različite stavove o političkoj dimenziji integracionog procesa Crne Gore, kao i aktuelnim dešavanjima u kontekstu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

“Ipak, saglasili su se da je budućnost Crne Gore u EU, i u tom smislu, podsjetili na važnost konstruktivnog dijaloga relevantnih političkih aktera u zemlji. Poslanici su zahvalili njemačkim kolegama na kontinuiranoj podršci koju pružaju Crnoj Gori na planu realizacije važnih reformi i dostizanja evropskih standarda u različitim oblastima”, navodi se.

Sastanku je prisustvovao i Manuel Zaracin (Manuel Ferdinand Theodor Sarrazin), izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan i Peter Felten, ambasador SR Njemacke u Crnoj Gori.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA