Na zahtjev Ministarstva javne uprave: DIK danas o izborima u Šavniku

Članovi Državne izborne komisije(DIK) sastaće se danas kako bi razmatrali zahtjev Ministarstva javne uprave.

Sjednica je zvanično zakazana, a posrijedi je dopis koji je DIK-u proslijedio ministar javne uprave Maraš Dukaj, i to povodom pitanja održavanja lokalnih izbora u Šavniku.

Podsjetimo, u toj opštini izbori su prekinuti 23. oktobra 2022, nakon toga je uslijedilo čak devet pokušaja njihovog ponavljanja i od tada se ništa nije dešavalo.

Međutim, Dukaj sada smatra kako postoji “potreba analiza stanja u toj opštini radi eventualnog preduzimanja mjera iz nadležnosti Ministarstva javne uprave”.

“S tim u vezi, potrebno je da ovom organu dostavite informaciju koja će sadržati sve podatke u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u opštini Šavnik, kao i mišljenje Vašeg organa o radu Opštinske izborne komisije u Šavniku”, naveo je Dukaj u dopisu upućenom DIK-u.

Sada se, otud, postavlja pitanje da li u MJU namjeravaju da krenu u pravcu uspostavljanja takozvane prinudne uprave, što bi bio kontroverzan potez.

Jer, Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da prinudna uprava može biti uvedena u slučaju da Skupština opštine ne vrši funkciju šest mjeseci ili da toliko vremena ne izvršava sudske odluke, ali i da Vlada može raspustiti lokalni parlament samo ako on ili predsjednik opštine ne vrše nadležnosti duže od šest mjeseci. Međutim, to u Šavniku, opet, nije slučaj.

Kako god, DIK će danas uraditi ono što je do njih – održaće sjednicu na kojoj će razmotriti zahtjev za mišljenje koji im je stigao od MJU.

Sjednica će početi u 11 časova.

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA