Knežević, Milačić i Dajković pozvali Spajića i Vladu da se uzdrže od glasanja za rezoluciju o Srebrenici

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević održao je sastanak sa liderima Prave Crne Gore Markom Milačićem i Slobodne Crne Gore Vladislavom Dajkovićem, sa kojeg su pozvali Vladu i premijera Milojka Spajića da se uzdrže od glasanja za rezoluciju o Srebrenici.

Zajednički je poručeno da buduće glasanje Vlade Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama može imati značajan politički i diplomatski uticaj i dalekosežne negativne posljedice, prije svega, po srpski narod u Crnoj Gori, ali i značajno narušiti odnose sa nama najbližom Srbijom, srpskim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Zbog toga pozivamo premijera Milojka Spajića i Vladu Crne Gore da ozbiljno uzmu u obzir stabilnost i sprečavanje dodatnih polarizacija u crnogorskom društvu i uzdrže se od glasanja za rezoluciju. Bez obzira što je Crna Gora mala zemlja, stav, odluka i glasanje Vlade Crne Gore daleko nadmašuje veličinu i međunarodni značaj Crne Gore u ovom slučaju, s obzirom da u Crnoj Gori više od trećine stanovništva čine Srbi, te činjenice da nam je najbliži susjed upravo Srbija koja je suštinski meta ove rezolucije, kao i čitav srpski narod. Već sada je jasno da ova rezolucija nije doprinos regionalnoj stabilnosti i pomirenju, već naprotiv dolivanje ulja na vatru u veoma osjetljivom trenutku, kako regionalno, tako i geopolitički“, navode u saopštenju.

Kako dodaju, kao multietnička država, Crna Gora treba i mora da cijeni važnost postizanja nacionalnog konsenzusa o osjetljivim pitanjima kao što su događaji u Srebrenici, ali donošenje jednostranih odluka bez široke podrške različitih strana dovešće do dalje polarizacije i podijeljenosti unutar društva čemu se najoštrije protive.

Foto: DNP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA