Gorčević: Ne sumnjam u rad Andreja Milovića

Ministar pravde Andrej Milović jeste isključen iz Pokret Evropa sad, nije više član partije i predsjedništva, ali nastavio je da odgovorno obavlja funkciju ministra pravde za sada, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

“Kao ekspert i kao pravnik znam da će Milović završiti posao onako kako dolikuje. Nemam razloga da sumnjam u njega. Njegovo isključenje iz partije nije bilo vezano za rad u Vladi, već za nepodudaranje stavova unutar PES-a. To nije rijedak slučaj. Nama se i ranije dešavalo da naši članovi imaju različita mišljenja”, rekla je ona Gostujući na A plus televiziji.

Istakla je da će se nakon dobijanja IBAR-a vidjeti kako je Milović obavljao svoju ministarsku funkciju.

“Tu uključujem i mene. Pohvalila bih rad Milovića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića u dijelu dinamike donošenja zakona. Sve je to rađeno u komunikaciji sa Evropskom komisijom”, navela je Gorčević.

Komentarišući najavljenu rekonstrukciju Vlade, Gorčević je kazala da PES ne može sam donijeti odluku o ulasku Bošnjačke stranke u Vladu.

“Sve manjine treba da budu dio Vlade, to je moj lični stav. To su vrijednosti koje Crna Gora treba da baštini i da ima”, dodala je.

„Budva Zenoviću neće skrenuti fokus sa IBAR-a“

Na pitanje kako komentariše primjedbe dijela javnosti što je glavni pregovarač za Evropsku uniju Predrag Zenović ušao u kampanju za lokalne izbore u Budvi, Gorčević je kazala da se Zenović u izbornu trku uključio kao nestranačka ličnost.

„Zenović želi da pomogne kompikovanom stanju u Budvi, on je veliki lokal patriota. Ako je to njegova želja da pomogne svom rodnom gradu, mislim da mu treba dati šansu. Ovo je definitivno bila najkraća izborna kampanja ikad zbog broja radnih dana, tako da Zenoviću Budva neće skrenuti fokus sa IBAR-a. To neće remetiti njegov posao, niti prvobitni poziv“, poručila je Gorčević.

Dodala je da će politički ring u Budvi biti još samo jedna Zenovićeva satisfakcija.

„Svi želimo da Budva bude grad promjena koje Crna Gora odavno priželjkuje. Tu su se događale brojne turbulencije u prethodnom periodu“, primijetila je Gorčević.

„Ne koristiti pitanje Srebrenice za dnevno-političke teme“

Gorčević smatra da je pitanje Rezolucije o Srebrenici civilizacijsko pitanje i da Vlada treba da se prema njoj odnosi odgovorno i ozbiljno bez uplitanja u dnevno-političke svrhe.

“To pitanje ne treba da se koristi u dnevno-političke teme, upravo radi osjetljivosti. Ta pitanja bi trebalo da nas ujedine, a ne da nas dijele. To boli ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i cijelu Crnu Goru”, ocijenila je Gorčević.

Prema njenim riječima, proglasiti jedan narod genocidnim nije suština nijedne rezolucije.

“Država treba samo da osudi počinioce i zločince. Vlada će pratiti ono što je parlament već izglasao”, dodala je ona.

Odnos Vlade i parlamenta dobitna kombinacija za ulazak u EU

Prema riječima Gorčević, odnos Vlade i parlamenta je dobitna kombinacija za ulazak u EU.

“Vlada sve što je obećala ispunila je i pokazala je da je kredibilan partner. Postoji konsenzus i sa parlamentom. Reforme u pravosuđu su bile prvi test za Vladu i za parlamentarnu većinu”, konstatovala je ona.

Istakla je da Crna Gora ne može priuštiti sebi luksuz da Vlada bude u tehničkom mandatu i da ima nefunkcionalan parlament.

“U ovom trenutku moramo biti odgovorni. Stavili smo državni interese ispred pojedinačnih i političkih”, smatra Gorčević.

Kako je kazala, tek nakon dobijanja IBAR-a Crnu Goru čekaju prepreke.

“Tek tada smo na pola puta. U odnosu na cijeli region sa punim pravom možemo da kažemo da je Crna Gora front runner i država koja se potpuno približila Briselu i načinu sprovođenja reformi”, zaključila je Gorčević.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

NIKŠIĆ PROGNOZA