„Mladi opozicije i vlasti pokrenuli dijalog o unapređenju položaja studenata“

Juče je u hotelu CUE, u organizaciji Mladih Evrope, održan okrugli sto na temu “Položaj studenata u Crnoj Gori” na kome su učestovali i predstavnici mladih crnogorskih političkih partija.

Uz konstruktivan dijalog, razmjenu mišljenja i stavova cilj je bio doći do zaključaka šta je to što najviše pogađa studentsku populaciju u Crnoj Gori.

„Kao ključne probleme ističemo model studija 3+2 koji je neophodno reformisati u model koji je usaglašen sa crnogorskim tržištem rada, reforma Programa stručnog osposobljavanja uz donošenje strogih kontrolnih mehanizama, stručna praksa na fakultetima koju je neophodno unaprijediti i sprovoditi u zakonskim okvirima, podrška za uvođenje povremenih i privremenih poslova za studente, kao i stroža pravila za nostrifikaciju diploma uz formiranje posebnog tijela u okviru institucija sistema koje će vršiti provjeru diploma kako bi se suzbila negativna pojava “lažnih diploma”, navedeno je u saopštenju koje potpisuju Mladi Evrope (PES), Savjet mladih DPS, Mlade Demokrate (DCG), Forum mladih URA, Klub mladih DNP, Klub mladih NSD, Omladina Socijaldemokrata (SD) i Mladi SNP.

Sagledavajući trenutno stanje, konstatuju da visokoobrazovni sistem treba unaprijediti ako želimo da pratimo trendove razvijenih evropskih država.

„Svjesni posebnosti uloge koju studenti imaju u društvu, vrijeme je da se da puna podrška studentima u Crnoj Gori, kao i njihovim predstavnicima koji već duže vrijeme ukazuju na probleme među kojima je veći dio njih i pomenut na okruglom stolu“,  navedeno je u saopštenju.

Aktivnosti će se, kako poručuju iz ovih partijskih organizacija, nastaviti u smjeru konsultacije sa krovnim studentskim tijelima u Crnoj Gori, kao i svim studentima koji imaju kvalitetne incijative.

„Naš cilj je da preko naših političkih partija uspijemo da se izborimo za rješavanje brojnih problema na koje se čeka godinama. Neka ovo bude samo početak i podsticaj da i ubuduće, model okruglog stola bude praksa naših omladinskih organizacija kao pozitivan primjer međupartijske saradnje u cilju otvaranja i rješavanja problema koji pogađaju crnogorsku državu. Želimo bolju budućnost za sve naše mlade u Crnoj Gori“, poručuju mladi partija vlasti i opozicije.

Foto: PES

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA